جوان آنلاین: برای پرداخت وام ازدواج ۸۰۰ هزار میلیارد تومان منابع مورد نیاز است در حالی که توان پرداخت شبکه بانکی بیش از ۳۰۰ هزار میلیارد تومان نیست. این مساله موجب طولانی شدن صف وام ازدواج شده است؛ چرا که اگرچه مبالغ وام ازدواج امسال بیشتر شده، اما سقف در نظر گرفته شده همانند سال قبل است.

بر اساس قانون بودجه ۱۴۰۳ رقم پرداختی وام ازدواج به هر نفر از ۲۰۰ به ۳۰۰ تا ۳۵۰ میلیون تومان افزایش یافته است. این افزایش ۵۰ درصدی میزان وام پرداختی به متقاضیان باعث شده است که نسبت به سال گذشته وام ازدواج به افراد کمتری تعلق بگیرد؛ به این دلیل که سقف فردی تسهیلات افزایش یافته، اما رقم کلی که باید تخصیص یابد افزایش نیافته و همین موضوع منجر به تشکیل صف‌های طولانی برای دریافت وام ازدواج شده است؛ چراکه میزان تقاضا بسیار بیشتر از بودجه مورد نظر است.

کمبود منابع موجب شده تا بسیاری از بانک‌ها در پرداخت وام ازدواج سنگ اندازی کنند. یکی از متقاضیان وام ازدواج از مشکلات خود برای ورود به سامانه بانک مرکزی و پیغام خطای سیستمی می‌گوید.

همچنین آن طور که یکی از منابع خبری رسمی گزارش داده برخی از متقاضیان نیز ساعت‌ها منتظر رسیدن پیامک کد تأیید تلفن همراه هستند، ولی خبری نمی‌شود.

برخی نیز گزارش داده اند که بعد از ورود به سامانه با پیامی مواجه می‌شوند مبنی بر اینکه «در حال حاضر هیچ بانکی در استان انتخابی شما دارای اعتبار نمی‌باشد، دوباره تلاش نمایید»

فارغ از مشکلات سامانه، مراحل بعدی دریافت وام ازدواج نیز روی اعصاب زوج‌های جوان است. در شرایطی که دولت بار‌ها بر ضرورت تسهیل در اخذ ضامن تاکید داشته، اما رویه شعب بانک‌ها سلیقه‌ای است تا جایی که از سن‌وسال ضامن نیز ایراد گرفته می‌شود.

این در حالی است که قانون بر امکان توثیق حساب یارانه یا سهام عدالت متقاضیان تاکید دارد، اما در شعب بانک ها، نظر کارمند بانک متفاوت از متن قانون است. موضوعی که با بی توجهی بخش نظارتی بانک مرکزی و بانک‌های عامل همراه شده است و در این میان، جوانان متقاضی وام ازدواج باید در این مسیر دشوار، گام بردارند و امیدوار باشند تا شاید درخواست شان به سرانجام برسد.

به هر حال فارغ از گلایه‌های صورت گرفته از برخورد سلیقه‌ای بانک‌ها در پرداخت وام ازدواج، گزارش‌ها از میزان پرداخت وام ازدواج در سال جاری خود گویای روند کند پرداخت وام ازدواج است. اعداد و ارقام از پرداخت ۵۶.۳ هزار میلیارد تومان تسهیلات در چهار ماه و نیم گذشته حکایت دارد. اگر بانک‌ها بخواهند ضرب‌آهنگ فعلی را حفظ کنند، مجموع رقم پرداختی وام ازدواج ممکن است حتی از ۲۰۰ هزار میلیارد تومان عبور نکند.

شمس‌الدین حسینی، نماینده مجلس دوازدهم، اردیبهشت‌ماه به خبرگزاری تسنیم گفت مصوبه مجلس، درباره پرداخت تسهیلات قرض‌الحسنه ازدواج و فرزند به ۳.۴ میلیون نفر تأکید کرده و با احتساب متقاضیان که از پارسال انتظار می‌کشند، طول صف به ۳.۸ میلیون نفر می‌رسد. صفرشدن صف، نیازمند بیش از ۸۰۰ هزار میلیارد تومان منابع است، درحالی‌که بانک‌ها ۳۰۰ هزار میلیارد تومان منابع قرض‌الحسنه در اختیار دارند.

در این شرایطی خبر‌ها حاکی از این است که بانک مرکزی مکاتباتی با مجلس انجام داده تا زمینه برای تامین منابع و کاستن از صف متقاضیان فراهم شود.

مبلغ وام ازدواج ۱۴۰۳ برای هر نفر، به طور متوسط ۶۶ درصد افزیش پیدا کرده است. واقعیت آن است که این تکلیف قانونی فشار زیادی به بانک‌ها وارد می‌کند، چون آن‌ها برای پرداخت وام ازدواج، منبعی جز صندوق قرض‌الحسنه پیش‌رو ندارند و هم‌زمان فشار سایر وام‌های قرض‌الحسنه مثل فرزندآوری را روی دوششان احساس می‌کنند. اما سوال اساسی در اینجا این است که اگر بانک‌ها منابع ندارند چرا باید قانونی تصویب شود که امکان اجرا ندارد و اگر منابع وجود دارد و برخورد بانک‌ها سلیقه‌ای است چرا نباید نظارتی از سوی بانک مرکزی صورت گیرد.

source

توسط wisna.ir