آیا میتوانید بخشی از روز خود را تصور کنید که نیازی به مدیریت زمان نداشته باشد؟
از کارهای روزمره گرفته تا بزرگترین رویاهایمان، همه به برنامهریزی و مدیریت زمان نیازمندند. کنکور نیز از این قاعده مستثنی نیست. در واقع، موفقیت در کنکور به شدت به توانایی شما در مدیریت زمان بستگی دارد. در این مقاله، قصد داریم تکنیکهای کاربردی مدیریت زمان را به شما معرفی کنیم تا بتوانید با بهرهوری بیشتری برای کنکور آماده شوید و از هدر رفتن زمان و انرژی خود جلوگیری کنید.
اهمیت مدیریت زمان
ابتدا با مفهوم کلی مدیریت زمان آشنا شویم.
مدیریت زمان در واقع به یک برنامه ریزی اصولی و سازمان دهی شده بین کارهای مختلف روزانه برای به حداکثر رساندن انجام آنها گفته میشود. افرادی که میتوانند مهارتهای مدیریت زمان را به خوبی در زندگی روزمره خود اجرا کنند، در زمان کمتر، کارهای بیشتری انجام میدهند و راندمان بالاتری دارند.
برای موفقیت در آزمون مهم کنکور هم شما به وسیله یک برنامه ریزی خوب و جامع، میتوانید زمانتان را به خوبی مدیریت کنید.
مدیریت زمان در کنکور
کنکور، یکی از مهمترین آزمونهای زندگی هر دانشآموزی است. حجم بالای مطالب، تنوع دروس و محدودیت زمانی، مدیریت زمان را به یک چالش بزرگ در این دوره تبدیل میکند. اما نگران نباشید! با استفاده از تکنیکهای درست، میتوانید بر این چالش غلبه کرده و بهترین عملکرد را در کنکور داشته باشید.
روشهای مدیریت زمان
تعیین اهداف مشخص و واقعبینانه: اهداف خود را برای هر جلسه مطالعه مشخص کنید و سعی کنید آنها را در زمان تعیین شده به پایان برسانید.
تهیه یک برنامه مطالعه دقیق: یک برنامه مطالعه جامع و واقعبینانه تهیه کنید و به آن پایبند باشید.
تقسیمبندی زمان: زمان خود را به بخشهای کوتاه و قابل مدیریت تقسیم کنید و بین دروس مختلف تعادل برقرار کنید.
استفاده از تکنیک پومودورو: یکی از چالشهای بچههای کنکوری، دشواری در اولویتبندی کارها نیست؛ بلکه دقیقا با خود تکلیف درس خواندن مشکل دارند که خب کاملا طبیعی است. مطالعه، زمان و تمرکز زیادی میطلبد و افرادی که به تداوم داشتن در کاری عادت ندارند، سخت میتوانند برای زمانی طولانی یکجا بنشینند و حواسشان را به طور کامل به درس و کتاب بدهند. اما راه حل چیست؟
تکنیک پومودور، خیلی خوب این موضوع را درک کرده است و برایش راه حل هم پیشنهاد داده است. این تکنیک میگوید:
لازم نیست از همان اول کار، خودتان را مجبور کنید که به طور مثال دو ساعت بی وقفه درس بخوانید تا آنقدر بهتان فشار بیاید که به طور کامل بیخیال درس خواندن شوید.
تکنیک پومودرو میگوید: یک تایمر را روی 25 دقیقه تنظیم کنید. بعد از 25 دقیقه مطالعه، بین سه تا پنج دقیقه استراحت لازم دارید. بعد از هرچهارتا پومودور (یعنی هریک ساعت) هم 15 تا 30دقیقه به خودتان استراحت دهید.
این تکنیک برای ایجاد عادت به کارِ مداوم، بسیار موثر است چون درواقع ذهن را گول میزند. 25دقیقه، تایم زیادی برای مطالعه نیست. بلافاصله بعد از آن هم که استراحت میآید.
پس ذهن، بدون اینکه تحتفشار قرار بگیرد، با قدمهای کوچک، به مرور یاد میگیرد که برای زمان بیشتری متمرکز بماند.
کمک گرفتن از مشاور
همیشه برای گرفتن بهترین نتیجه در هرکاری، باید به شخصی که در آن کار حرفهای است و تجربه بیشتری دارد مراجعه کنید. مثلا شما برای خراب شدن ماشین خود به حرف یک مکانیک بیشتر توجه میکنید تا یک معمار. اینجا هم موضوع همین است.
متاسفانه افراد زیادی درباره کنکور و مدیریت زمان نظر میدهند که هیچ تجربهای در آن ندارند. اینگونه افراد مشاورههایشان نه تنها به شما کمکی نمیکند، بلکه مشکلات بیشتری را برای شما به وجود میآورد.
یک مشاوره تحصیلی کنکور کسی است که سالیان سال در این کار است و از تمامی مشکلات و جزئیات آن خبر دارد. این شخص میتواند فردی باشد که رتبه خوبی در کنکورکسب کرده باشد.
آموزشگاه مشاوره تحصیلی فرهنگ با بهرهگیری از مشاوران مجرب و برنامههای آموزشی جامع، به دانشآموزان کمک میکند تا با اعتماد به نفس بیشتری به استقبال کنکور بروند. مشاورههای تخصصی، برگزاری کلاس خصوصی با یک معلم خصوصی توانا برای رفع اشکالهای فردی، وجود پانسیون مطالعاتی برای تمرکز بالاتر و رفاه بیشتر دانش آموزان، از جمله خدماتی است که این آموزشگاه کنکور به دانشآموزان ارائه میدهد. علاوه بر این، آموزشگاه فرهنگ با ارائه برنامههای مطالعاتی شخصیسازی شده، به دانشآموزان کمک میکند تا نقاط ضعف و قوت خود را شناسایی کرده و برای رفع آنها برنامهریزی کنند.
مهارتهای مدیریت زمان
- تعیین اهداف SMART : هدف SMART پنج ویژگی دارد:
- Specific است؛ یعنی موضوع آن کاملاً شفاف و مشخص باشد.
- Measurable است؛ یعنی میتوانیم آن را به شکل کمّی و عددی بسنجیم و اندازه گیری کنیم.
- Assignable است؛ یعنی باید مشخص باشد که چه کسی مسئول تحقق آن است.
- Realistic است؛ واقعبینانه باشد و با توجه به منابع در دسترس، قابل دستیابی به نظر برسد.
- Time-related است؛ یعنی کاملا مشخص باشد که این هدف باید در چه زمانی محقق شود.
درباره مطالعه دروس برای کنکور باید تمام 5 جمله بالا را با هدف خود برای مطالعه مطابقت دهید. اهدافی که برای خود تعیین میکنید خاص، قابل اندازهگیری، قابل دستیابی، مرتبط و محدود به زمان هستند.
- مدیریت استرس :مطمئن شوید که استرس خود را با تکنیکهای کاهش استرس مدیریت میکنید تا در حین مطالعه ، احساس آرامش بیشتری داشته باشید.
- اجتناب از حواسپرتی: حواسپرتی زمانی که باید در حال مطالعه باشید را هدر میدهد، بنابراین یاد بگیرید که چگونه باید از آن دوری کنید.
- تمرکز بر روی یک مبحث درسی: زمانی که شما هنگام مطالعه فقط به همان مبحثی که باید درک کنید، تمرکز میکنید، هم در زمان تان صرفه جویی میشود و هم مطالب را سریع تر به خاطر میسپارید.
جمع بندی
مدیریت زمان هنگام مطالعه یک مهارت بسیار مهم است که به طور مستقیم روی موفقیت تحصیلی شما تاثیر میگذارد. با استفاده از تکنیکهایی که در این مطلب گفته شد، میتوانید بهبود قابل توجهی در عملکرد خود ایجاد کنید. در آخر این که، به یاد داشته باشید که تعادل بین مطالعه، استراحت و تفریح بسیار مهم است.
این مطلب تبلیغاتی است و محتوای آن توسط سفارش دهنده تهیه شده است.
source