جوان آنلاین: نظام ارز چند‌نرخی در کنار مشکلات جدی که برای تولید ایجاد می‌کند و عاملی برای توقف رشد اقتصادی در بخش مولد اقتصاد با تشدید واردات به دلیل نرخ‌های ارز ارزان‌قیمت جهت واردات می‎‌شود؛ موجب ایجاد رانت برای واردکنندگان و امضا‌های طلایی برای مسئولان ارزی شده است که نرخ ارز ارزان را به چه کسی و به چه میزانی تخصیص دهند و چه کسانی از این رانت ارزی بهره ببرند که همه این موارد در نهایت به نقاط فساد ارزی تبدیل شده است و از همین رو انتظار مردم از دولت چهاردهم، حرکت به سمت تک‌نرخ کردن ارز و حذف نظام ارزی چندنرخی است. 

حذف ارز چند نرخی و ایجاد نظام ارزی تک نرخ، انتظاری حیاتی از دولت چهاردهم است. سیستم ارزی چند نرخی فعلی، نرخ ارز بسیار پایینی را برای واردات ارائه می‌کند و نرخ ارز را برای خرید ارز از صادرکنندگان سرکوب می‌کند، برای رشد اقتصادی مناسب نیست. بلکه منجر به هدر رفتن منابع ارزی کشور و امکان نداشتن رشد اقتصادی کشور می‌شود. 

نظام ارزی تک نرخی برای تخصیص مناسب منابع ارزی به ویژه در سال جهش تولید با مشارکت مردم ضروری است. دولت می‌تواند با تمرکز بر تک نرخی شدن ارز، منابع ارزی مهم خود را برای توسعه صنعتی و تکمیل زنجیره ارزش اختصاص دهد. این امر نیاز کاذب به واردات یا مصرف بی‌رویه کالا‌های وارداتی با ارز ارزان را از بین می‌برد. سرکوب قیمت‌های نسبی به دلیل تخصیص یارانه‌های فرآیندی منجر به توسعه اقتصاد یارانه‌ای و در نتیجه تبدیل شدن کشور به بزرگ‌ترین کشور در زمینه پرداخت یارانه‌های مختلف از جمله یارانه ۱۵ میلیارد دلاری برای واردات کالا‌های اساسی شده است. این امر نه تنها حمایت کافی از مصرف‌کنندگان را نداشته است بلکه ضربات جبران ناپذیری را به تولیدکننده و بخش تولیدی اقتصاد وارد کرده است. 

اعطای ارز ارزان به واردات نه تنها به تولید و اشتغال کشور کمکی نخواهد کرد، بلکه به سمت وابستگی کشور به نهاد‌های وارداتی و در نتیجه از بین رفتن خودکفایی در بخش کشاورزی پیش می‌رود. این یک پدیده مخرب است که از دیرباز در اقتصاد ایران موضوع قابل توجهی بوده است. 

نظام ارز چند نرخی در کنار مشکلات جدی که برای تولید ایجاد می‌کند و عاملی برای توقف رشد اقتصادی در بخش مولد اقتصاد با تشدید واردات به دلیل نرخ‌های ارز ارزان‌قیمت جهت واردات می‎‌شود؛ موجب ایجاد رانت برای واردکنندگان و امضا‌های طلایی برای مسئولان ارزی شده است که نرخ ارز ارزان را به چه کسی و به چه میزانی تخصیص دهند و چه کسانی از این رانت ارزی بهره ببرند، همه این موارد در نهایت به نقاط فساد ارزی تبدیل شده است و از همین رو انتظار مردم از دولت چهاردهم، حرکت به سمت تک‌نرخ کردن ارز و حذف نظام ارزی چندنرخی  است. 

در خاتمه، حذف ارز چند نرخی و ایجاد ارز تک نرخی، انتظاری حیاتی از دولت چهاردهم ایران است. این امر به تخصیص مناسب منابع ارزی، حذف اقتصاد یارانه‌ای و ارتقای توسعه صنعتی و تکمیل زنجیره ارزش کمک می‌کند. دولت با تمرکز بر تک نرخی شدن ارز می‌تواند گامی قابل توجه در جهت رشد و توسعه اقتصادی  بردارد.

source

توسط wisna.ir