ساعت 24 -عضو اتاق بازرگانی، صنایع و معادن ایران از قاچاق روزانه ۱۲ میلیون لیتر سوخت از کشور خبر داده و گفته است ارزش سالانه این حجم از سوخت قاچاقی، چهار میلیارد دلار است که ۳.۵ میلیارد دلار آن «سود خالص بادآورده است».
علی شمساردکانی روز یکشنبه ۴ شهریور در ادامه گفت قاچاقچیها سوخت را به شهر وان ترکیه برده و با پوشاک و کفش و دیگر محصولات تهاتر میکنند.
آقای اردکانی همچنین مدعی شد که اسامی افراد دخیل در قاچاق سوخت به ترکیه را در اختیار دارد، اما از اظهار اسامی آنها خودداری کرد.
او گفت قیمت بنزین در افغانستان ۴۰ هزار تومان است و به این بازار نیز سوخت ایران قاچاق میشود.
خبرگزاری رویترز نیز پاییز پارسال از قول مقامات پاکستانی گزارش داده بود که روزانه ۴ میلیون لیتر سوخت از ایران به این کشور قاچاق میشود و به قیمت ارزان در جایگاهها عرضه میشود.
بیلبوردی در میدان ولیعصر تهران پس از افزایش تنشها میان سپاه پاسداران و نیروهای آمریکا در خلیج فارس
بیشتر در این باره:
واشینگتن پست: سپاه، محور زنجیره بزرگ قاچاق سوخت ایران است
آقای اردکانی توضیح نداد قاچاق روزانه ۱۲ میلیون لیتر سوخت که نیاز به صدها کامیون بزرگ تانکردار دارد، چگونه توسط مردم عادی انجام میشود، اما روزنامه واشنگتنپست دیماه ۱۴۰۰ از قول منابعی گزارش داده بود که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، محور زنجیره بزرگ قاچاق سوخت ایران است.
سازمان شفافیت بینالمللی ایران را از لحاظ فساد مالی در میان ۱۸۰ کشور، در جایگاه ۱۴۹ قرار داده است.
ایران به خاطر سقوط شدید ارزش ریال طی سالهای گذشته، ارزان ترین بنزین را در جهان به شهروندان عرضه میکند و اختلاف چشمگیر قیمت بنزین در داخل و خارج از کشور، به قاچاق آن دامن میزند.
آقای اردکانی میگوید: «قاچاقچیان سوخت را غیرقانونی خارج میکنند و همزمان به وسیله واردات کالای قاچاق و فروش آن در ایران به پول نقد میرسند. یعنی سوخت میفرستند و لباس و پرده و کفش و… وارد میکنند».
این عضو اتاق بازرگانی با بیان اینکه قاچاق سوخت در ترکیه در ازای قاچاق لباس انجام میشود، این وضعیت را «قاچاق در قاچاق» توصیف کرد و گفت: «من ارزیابی کردم این مدل قاچاق نزدیک به شصت هزار شغل را در صنایع مصرفی ما از بین برده است».
تاکنون مقامات جمهوری اسلامی ارقام و آمار متفاوتی از حجم قاچاق سوخت از کشور اعلام کردهاند.
جلیل سالاری، رئیس سابق شرکت ملی پالایش و پخش فراوردههای نفتی، تیرماه امسال گفت با پایش بخش حمل و نقل و همچنین الکترونیکی شدن بارنامهها، روزانه ۱۰ میلیون لیتر بنزین صرفهجویی محقق میشود.
او در این زمینه توضیح داد: «بر اساس گزارشها قاچاق سوخت به گونهای است که گازوئیل لیتری ۳۰۰ تومان با عدد لیتری ۱۳ هزار تومان در مرز کشورهای همسایه معامله میشود که این اختلاف قیمت سود قابل توجهی را متوجه سودجویان و قاچاقچیان سوخت میکند».
همزمان مالک شریعتی نماینده مجلس و عضو کمیسیون انرژی میزان قاچاق روزانه بنزین را ۵ میلیون لیتر و قاچاق گازوئیل را ۱۰ میلیون لیتر عنوان کرده بود.
source