آرامستان «تخت فولاد» در شب‌های بخارا از منظر تاریخی، فرهنگی و هنری معرفی می‌شود.

به گزارش ایسنا، در شب تخت فولاد که شنبه ۲۶ آبان از سوی مجله بخارا برگزار می‌شود، ناصر نوروزی‌زاده چگینی، احمد محیط طباطبایی، ابراهیم فیاض، محمود فروزبخش و علی دهباشی سخنرانی خواهند کرد.

شب تخت فولاد ساعت ۱۷ شنبه ۲۶ آبان‌ماه در فرهنگسرای نیاوران برگزار می‌شود.

تخت فولاد به عنوان دومین قبرستان بزرگ جهان تشیع بعد از وادی‌السلام در نجف، مهمترین گورستان ایران و بی‌نظیرترین مجموعه معماری آرامگاهی در کشور مورد توجه علاقمندان میراث فرهنگی، تاریخی، مذهبی، هنری و معماری است.

در توصیف این آرامستان گفته می‌شود: این سرزمین، گالری روباز شگفت‌انگیزی است که باید سر به زیر به دیدارش نائل شوید و تابلوها را نه بر دیوار که این بار، بر زمین ببینید. با نقوش گوناگون که هر کدام نمادی است از سخنی؛ نقوش اسلیمی، ابزارهای شغلی و آئینی و انواع خطوط، نسخ و نستعلیق و… قدم می‌زنید و حیرت می‌کنید آفتاب که بلند باشد، می‌توانید به سایه درختان پناه ببرید یا خنکای تکیه‌ها را انتخاب کنید؛ تکیه‌هایی که تکیه‌گاه تاریخند و محل تأمل، مداقه و راز و نیاز با معبود. «لسان الارض» و «بابارکن الدین» صدایش می‌زنند و اکنون «مجموعه تاریخی، فرهنگی و مذهبی تخت فولاد».

تخت فولاد نام مزارستان تاریخی شهر اصفهان است که به گواهی سنگ آرامگاه‌ها و اشیاء کشف شده، پیشینه آن را می‌توان به قرن چهارم و پنجم هجری دانست. وجود آرامگاه یوشع در تکیه لسان‌الارض، سابقه آن را حتی به پیش از اسلام نیز باز می‌گرداند.

تخت فولاد یک گورستان نیست بلکه مجموعه ایست از تکیه، کارونسرا، مدرسه، مسجد چله خانه و آب انبار.

از سال ۱۳۶۳ شمسی خاک‌سپاری عمومی در این گورستان متوقف و پس از بازسازی در سال ۱۳۷۵ شمسی با شماره ۱۷۳۵ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.

پژوهشگران، تخت فولاد را به لحاظ قداست والا و تعداد بزرگان مدفون در آن، این آرامستان را  «وادی السلام ثانی» می‌نامند.

این آرامستان علاوه‌بر اینکه آرامگاه بیش از هزار نفر از مشاهیر ایران‌زمین است به عنوان یک سایت موزه گردشگری شامل زیباترین آثار سنگ آرامگاه‌ها با نقوش بی‌نظیر انسانی، جانوری، گیاهی، مشاغل و … است.

انتهای پیام

source

توسط wisna.ir