خازن یکی از مهمترین قطعات کولرگازی است که نزدیک به ۶ سال طول عمر دارد؛ اما این قطعه شاید به دلایل مختلفی از جمله گرمای بیش از اندازه، قطعات فرسوده، تمام شدن عمر طبیعی، اضافه بار الکتریکی، صدمه فیزیکی یا رطوبت آسیب ببیند.

خوشبختانه تعویض خازن در کولرگازی پنجره ای هزینه زیادی ندارد، به همین دلیل می توانید به محض اینکه نسبت به خرابی این قطعه مشکوک شدید، آن را تعویض کنید تا خرابی های جدی پیشگیری کنید. علائمی چون موارد زیر خبر از خرابی خازن کولر گازی پنجره ای می دهند.

  • روشن نشدن کمپرسور
  • وجود بوی سوختگی

دقت کنید خازن ها معمولا در زمان مونتاژ برد smd روی بردها اصلی قرار می گیرند، آسیب دیدگی خازن ممکن است سبب ایجاد صدمه به برد شود. در این گزارش می خواهیم درباره علائم خرابی خازن کولرگازی پنجره ای صحبت کنیم تا در صورت مشاهده این علائم هر چه سریعتر برای تعمیر یا تعویض این قطعه اقدام و مشکل را برطرف کنید.

تمام شدن عمر خازن یکی از علائم خرابی خازن کولر گازی پنجره ای

خازن کولرگازی چیست؟

خازن به عنوان یکی از مهمترین قطعات کولرگازی ها ممکن است در زمان اوج استفاده از این دستگاه ها آسیب ببیند. این قطعه ظاهری استوانه ای دارد و با قرار گرفتن در مدار باعث ذخیره سازی برق در خود می شود. خازن ها به کمک دستگاه برای روشن کردن فن و کمپرسور می آیند. در واقع این قطعات با ذخیره سازی انرژی برق در خود اقدام به آزادسازی آن برای راه اندازی موتور می کنند.

خازن ها ظرفیت مشخصی دارند و معمولا ظرفیت هر یک از این قطعات روی بدنه آنها درج شده است. ظرفیت این قطعات را با واحد میکروفاراد مشخص می کنند؛ مثلاً اگر یک کولرگازی پنجره ای 30000 دارید، ظرفیت خازن آن به احتمال زیاد 60 میکروفاراد خواهد بود.

بررسی علائم خرابی خازن کولرگازی پنجره ای

کسانی که در دنیای الکترونیک فعالیت دارند، باید درباره نکته های مختلفی از جمله قیمت تولید برد الکترونیکی و دیگر قطعات، نحوه استفاده از تجهیزات و علائم خرابی آنها مطلع باشند؛ به همین دلیل در ادامه علائم خرابی کولرگازی پنجره ای را برایتان توضیح می دهیم تا اگر جزء این دسته از افراد هستید، اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید:

۱. گرمای بیش از اندازه محیط

استفاده از کولرگازی در روزهای اوج گرما بسیار متداول است، اما این اتفاق منجر به مصرف انرژی بیشتر توسط دستگاه می شود و روی گرم شدن آن تاثیر می گذارد. در این زمان امکان آسیب دیدگی خازن بالا می رود.

گرما باعث از دست دادن بار الکتریکی ذخیره شده توسط خازن می شود. در این دستگاه ها از مایع جداکننده مخصوصی استفاده شده است که در زمان گرما این مایع خشک شده و منجر به به اتصال کوتاه داخلی خواهد شد.

احتمال خرابی خازن در دمای بیشتر از 65 درجه سانتی گراد وجود دارد. امکان بروز این اتفاق به خصوص زمانی که کولرگازی را در یک محیط گرم مثلا نور مستقیم قرار داده اید، بیشتر می شود.

۲. قطعات فرسوده و آسیب دیده

گاهی شاید فن یا کمپرسور به دلیل فرسودگی یاتاقان ها دچار آسیب شوند که در این زمان خازن بیش از اندازه در مدار نگه داشته می شود که این موضوع روی گرم شدن آن تاثیر می گذارد. در این زمان احتمال سوختگی این قطعه وجود دارد.

۳. تمام شدن عمر طبیعی خازن

این قطعه ها با طول عمر مشخصی تولید می شوند؛ هر چند برخی عوامل می توانند روی کاهش یا افزایش عمر آنها تاثیر بگذارند. از جمله مهمترین عوامل تاثیرگذار روی خرابی این قطعه را می توان گرم شدن یا امواج برق دانست که موجب سایش و اصطکاک می شوند.

زمانی که طول عمر خازن به سر برسد، این قطعه آسیب می بیند و دیگر کار نمی کند.

۴. اضافه بار الکتریکی

خازن برای تحمل بار الکتریکی مداوم ساخته نشده است؛ بنابراین با خرابی یا سوختگی موتور، این قطعه بیش از اندازه بار الکتریکی را در خود ذخیره می کند و دچار آسیب دیدگی می شود. همچنین در صورت ورود ولتاژ بیش از اندازه به خازن احتمال سوختگی آن بالا می رود؛ مثلاً گاهی بر اثر صاعقه شدت برق افزایش پیدا می کند و این موضوع باعث جهش جریان خواهد شد که در آخر می تواند منجر به سوختگی خازن شود.

وجود اضافه بار الکتریکی

۴. نوسانات جریان برق

خازن ها جزء قطعات الکترونیکی هستند که به شکل مستقیم با جریان برق ارتباط دارند و بار الکتریکی را در خود ذخیره و نگهداری می کنند. آنها از این انرژی الکتریکی برای روشن شدن کمپرسور استفاده خواهند کرد. زمانی که نوسانات برق به وجود می آیند، توان این قطعه هم کاهش پیدا می کند و این اتفاق می تواند منجر به سوختگی آن شود. نوسانات برق گاهی حتی می توانند باعث ترکیدگی خازن شوند.

۵. اتصال کوتاه در شبکه برق

از جمله دلایل واضحی که می تواند منجر به خرابی این قطعه شود، می توان به اتصال کوتاه در شبکه برق اشاره کرد. این موضوع برای برای کولرگازی ها صدق نمی کند و تقریباً هر وسیله ای که مجهز به خازن است، در معرض این خطر قرار دارد.

۶. عدم سرویس به موقع

با سرویس منظم و به موقع می توانید جلوی بسیاری از مشکلات در خازن ها را بگیرید. گاهی فقط به دلیل سرویس نشدن دستگاه کندانسور گرم می شود و این موضوع روی کارکرد خازن هم تاثیر منفی می گذارد.

۷. استفاده از خازن با ظرفیت نامناسب

ولتاژ ورودی زیاد می تواند باعث آسیب دیدگی این قطعه شود. اگر میزان ولتاژ ورودی نسبت به ظرفیت خازن بیشتر باشد، باید منتظر سوختن آن در مدت زمان کوتاهی باشید. دقت کنید در هر کولرگازی از قطعاتی با ظرفیت های معین استفاده می شود.

۸. آسیب فیزیکی

ضربه دیدن یا خوردگی خازن می تواند منجر به آسیب دیدگی آن شود؛ بنابراین در حین تعمیرات یا جا به جایی کولرگازی مراقب باشید تا هیچ ضربه و آسیبی به بدنه و قطعات آن وارد نشود.

۹. رطوبت

بدنه خازن ها از جنس فلز است، به همین دلیل رطوبت می تواند در مدت زمانی کوتاهی به آنها آسیب برساند و باعث بروز مشکلاتی مانند زنگ زدگی شود. شما در صورت زنگ زدگی هیچ چاره ای جزء تعویض خازن نخواهید داشت.

علائم سوختگی خازن کولرگازی چیست؟

زمانی که خازن کولرگازی می سوزد، دستگاه با علائم مختلفی این موضوع را نشان می دهد که از جمله آنها عبارتند از:

  • مشکلات روشن شدن یا شروع به کار سخت
  • روشن نشدن کمپرسور
  • وجود بوی سوختگی
  • مصرف انرژی زیاد
  • تاخیر در روشن شدن
  • عدم تولید هوای سرد
  • روشن نشدن فن دستگاه
  • صدای وز وز

اضافه بار الکتریکی سبب سوختگی خازن می شود

در صورت خرابی خازن چه کنیم؟

در صورت خرابی این قطعه توصیه می کنیم که حتماً تعمیرات را بر عهده یک فرد حرفه ای بگذارید. در این حالت دستگاه شما زیاد آسیب نمی بیند.

علائم خرابی خازن کولرگازی پنجره ای که باید جدی بگیرید

علائم خرابی خازن کولرگازی پنجره ای بسیار مهم هستند و باید آنها را جدی بگیرید. در صورت جدی نگرفتن این موضوع احتمال آسیب دیدگی قطعات دستگاه بالا می رود، تا جایی که امکان بروز آسیب در دیگر قطعات هم به وجود می آید.

خازن جزء قطعات ارزان قیمت است، بنابراین تعویض یا تعمیر آن هزینه زیادی روی دست شما نمی گذارد. شما می توانید برای تعویض یا تعمیر این قطعه با یک کارشناس حرفه ای تعمیرات تماس بگیرید تا در اسرع وقت برای رفع مشکل به محل مراجعه کند.

source

توسط wisna.ir