به گزارش خبرنگار پرشین خودرو، در حالی موضوع تامین قطعات و لوازم یدکی خودروهای چینی و وارداتی هر روز به بحران نزدیک تر می شود که این روزها با حذف ارز نیمایی و جایگزین شدن نرخ توافقی، بازار بسیاری از کالاهای تولیدی و وارداتی متاثر از اجرای این تصمیم ملتهب شده است، اما به رغم برخی نوسانات ناشی از تلاطمات ارزی، این روزها بازار خودرو کمتر شاهد تاثیرپذیری قیمت خودرو از تغییرات ارزی است حتی یکی از نکات قابل تامل و عجیب روزهای گذشته قیمت برخی خودروهاست که برخلاف رشد نرخ دلار، روند معکوسی را دنبال کرده است.
با این حال محاسبات نشان می دهد که جایگزینی دلار توافقی موجب رشد هزینه قطعه سازان و بالارفتن هزینه تولید محصول نهایی آنها در بازار افترمارکت خواهد شد البته گزارش فعالان بازار قطعه یدکی در روزهای اخیر حاکی از آن است که هم سو با کاهش اثرپذیری دلار بر قیمت خودرو، بازار قطعه یدکی خودرو هم چندان متاثر نشده است. انفاقی که این ابهام را مطرح می کند که با حذف ارز نیمایی و ادامه روند صعودی نرخ دلار، بازار خودرو و قطعات یدکی بدون تغییر قیمت باقی خواهد ماند؟
کارشناسان بر این باورند از آن جا که واردات بسیاری از قطعات و مواد اولیه مورد نیاز این صنعت با ارز نیمایی تامین می شد، با حذف دلار نیمایی و جایگزینی با نرخ توافقی که هر روز مرزهای جدید قیمتی را فتح می کند به زودی شاهد تاثیر این وضعیت بر خودرو و صنایع وابسته خواهیم بود.
در واقع با حرکت اخیر بانک مرکزی در جهت تک نرخی کردن نرخ ارز، واردکنندگان و تولیکندگان قطعات و تامین کنندگان بازار افترمارکت که از قضا پیش تر واردات خود را با ارز نیمایی انجام میدادند، حالا باید هزینه بیشتری را برای تامین ارز بپردازند و با روندی که در روزهای اخیر در نرخ دلار مشاهده می شود بدون شک بازار خودرو و قطعات یدکی، فاصله بوجود آمده را جبران خواهد کرد.
این اتفاقات در حالی است که در سال های اخیر افزایش چشمگیر نرخ ارز و نوسانات اقتصادی، فشار زیادی به بازار لوازم یدکی وارد کرده است و تولیدکنندگان و مصرف کنندگان را با مشکلاتی مانند افزایش قیمت ها و ناتوانی در تامین قطعات روبه رو کرده است و از سوی دیگر، کمبود انرژی و مشکلات زیرساختی در بخش تولید باعث بروز اختلالات بیشتری در تامین و عرضه قطعات داخلی شده است و همزمان خودروهای چینی که تقریبا ۲۵ درصد از بازار خودرو کشور را به خود اختصاص دادند، برای مالکان خود چالش های ویژه ای در زمینه تامین قطعات ایجاد کرده اند.
با این وجود فعالان بازار قطعه یدکی به رغم مسیر صعودی نرخ دلار معتقدند که وضعیت بازار لوازم یدکی خودرو نسبت به گذشته بهتر شده است. در گذشته، قیمت ارز نیمایی به دلیل اختلاف فراوان با بازار آزاد، واردات را مقرون به صرفه می کرد. از همین رو، خودروسازان و بازرگانان تمایل زیادی به خرید قطعات خارجی داشتند. اما زمانی که قیمت ارز رشد و به بهای بازار آزاد نزدیک می شود، واردات قطعات مقرون به صرفه نخواهد بود و توجه ها معطوف به تولیدات داخلی خواهد شد؛ موضوعی که می تواند در آینده رقابت در بازار لوازم یدکی را ایجاد کند.
در هر حال ارزیابی ها نشان می دهد که همچنان رکود تورمی در بازار لوازم یدکی حاکم است، چنان چه بر اساس اعلام توزیع کنندگان عمده و فروشندگان، فروش قطعات خودرو حداقل ۳۰ درصد افت داشته که عمدتا ناشی از کاهش قدرت خرید مشتریان در این بازار است. جریانی که با نزدیک شدن به پایان سال و افزایش تقاضا در بازار قطعات و از سویی در نظر گرفتن کمبود انرژی، باید انتظار کاهش تولید و افزایش قیمت ها همزمان با رشد نرخ ارز را داشت.