جوان آنلاین: گاز یکی از حاملهای مهم انرژی در کشورمان است که از آن به عنوان منبع اصلی گرمایشی و پختوپز در خانهها استفاده میشود. به همین دلیل میزان استفاده از گاز در کشورمان به ویژه در فصل سرما بسیار بالاست. متأسفانه به دلایل مختلف استفاده درست از گاز در کشور مورد توجه قرار نمیگیرد. به کرات میبینیم که خانوادهها برای متعادلسازی هوای داخل خانه به جای اینکه به کاهش شعله وسیله گازسوز بپردازند در و پنجرهها را باز میکنند! نداشتن پوشش مناسب در زمستان نیز از دیگر دلایل افزایش مصرف انرژی است.
در حالی که مصرف انرژی در کشورمان بسیار بالاست و توجهی هم به مصرف بهینه نداریم با ناترازی مواجه هستیم که این شرایط به قطع گاز صنایع در زمستان منجر میشود و صدمات شدیدی به اقتصاد ملی وارد میکند. مردم باید بدانند نتیجه مدیریت نکردن مصرف گاز به معنای از دست رفتن سرمایههای ملی است که این اقدام زمینه را برای تعطیلی صنایع، بیکاری افراد و کاهش تولید فراهم میکند. تبعات توجه نکردن به مدیریت مصرف گاز به حدی بالاست که باید از هر راهی برای حل این مشکل اقدام کنیم. به زعم بسیاری، تعرفهگذاری پلکانی بهترین روش برای تشویق مشترکان به کنترل مصرف است.
علیاصغر نخعیراد، نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با «جوان» با اشاره به این موضوع که افزایش تعرفه گاز پلکانهای ۱۱ و ۱۲ به عنوان پرمصرفترینها مزیتهایی دارد، تصریح کرد: یکی از مزیتهای افزایش تعرفه پرمصرفها این است که به مدیریت مصرف از سوی این مشترکان منجر میشود. کاهش مصرف از این طریق مطلوب است و نتیجه خوبی به شمار میرود.
وی ادامه داد: در برخی موارد، مشترک به اندازهای به لحاظ مالی شرایط خوبی دارد که اصلاً این افزایش قیمتها برایش عدد و رقمی نیست. در این صورت، حتی اگر افزایش تعرفه به مدیریت مصرف منجر نشود، حداقل این مزیت را دارد که قیمت واقعی گاز را از مشترک دریافت میکنیم و برای مصارف بالا و غیرضرور یارانه پرداخت نمیکنیم.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: از کسانی که مصارف بالایی دارند و خارج از الگوی مصرف از گاز استفاده میکنند، باید قیمت واقعی گاز را اخذ کنیم. از آنجا که گاز در کشورمان صادر میشود، وقتی برخی مشترکان به استفاده خارج از الگوی مصرف میپردازند، باید قیمت واقعی آن را بپردازند.
نخعیراد گفت: دولت وظیفه دارد به تأمین گاز مورد نیاز خانوارها در حد معقول و منطقی به صورت یارانهای و با قیمت مناسب اقدام کند، اما وظیفهای برای پرداخت یارانه به مصارف بالا و غیرضرور نداریم. اگر برخی مشترکان میخواهند خارج از الگو از گاز استفاده کنند، باید قیمت واقعی آن را بپردازند.
نخعیراد گفت: بهترین روش برای تعیین بهای گاز مصرفی مشترکان خانگی، تعرفهگذاری پلکانی است. به این ترتیب، کسانی که در چارچوب الگو از گاز استفاده میکنند از یارانه بهره میبرند و کسانی که مصارف بالا و خارج از الگو دارند، قیمت واقعی گاز را پرداخت میکنند.
وی ادامه داد: اینکه ما به منابع عظیم گازی دسترسی داریم، دلیل نمیشود که دقتی در کنترل مصرف نداشته باشیم. مصارف غیرضرور ضربه سنگینی به صنایع و اقتصاد کشور وارد میکنند، بنابراین باید استفاده بهینه در دستور کار باشد. اگر مشترکانی نمیخواهند در چارچوب الگو از گاز استفاده کنند باید قیمت صادراتی گاز را بپردازند.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: دریافت هزینه واقعی و صادراتی گاز از پرمصرفها باعث میشود که این مشترکان در نحوه مصرف انرژی خود تجدیدنظر کنند. حتی اگر برخی مشترکان کاهش مصرف نداشته باشند، نتیجه حداقلیاش این است که هزینه واقعی گاز را پرداخت میکنند و یارانهای بابت مصارف بالا و غیرمنطقی پرداخت نمیکنیم.
وی ادامه داد: افزایش قیمت گاز برای تمامی پلکانها اقدام درستی نیست. اگر قرار است افزایش قیمت را داشته باشیم، باید به صورت پلکانی باشد. در همین راستا، اقدام شرکت ملی گاز مبنی بر افزایش تعرفه گاز پلکانهای ۱۱ و ۱۲ مثبت ارزیابی میشود.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: استفاده از روش تعرفهگذاری پلکانی باید موارد استثنا و خاص را مدنظر داشته باشیم. برخی خانوارها به خاطر عایقنبودن ساختمانهایشان یا اینکه چند خانوار با یکدیگر زندگی میکنند، مصرف بالایی دارند؛ این مشترکان از کسانی که مصارف غیرضرور و لاکچری دارند باید تمیز داده شوند.
نخعیراد در پایان تأکید کرد: تعرفهگذاری پلکانی بهترین روش برای تعیین بهای مصرفی گاز خانوارهاست که این روش به کنترل مصرف منجر میشود و زمینهای برای دریافت هزینه واقعی گاز از پرمصرفها به وجود میآورد.
source