جوان آنلاین: مجلس با برگزاری جلسات مستمر با بانک مرکزی و وزارت راه و شهرسازی، تلاش دارد تا وام ساخت مسکن حداقل به همان مبلغ ۸۰۰ میلیون تومانی که در تیرماه به تصویب رسیده بود، ابلاغ و اجرایی کند تا بخشی از مشکلات تأمین مسکن برای اقشار ضعیف و متوسط برطرف گردد.
وام ۸۰۰ میلیون تومانی مسکن که در تیرماه امسال به تصویب رسید، قرار بود ظرف دو تا سه هفته ابلاغ و اجرایی شود. این مصوبه در شرایطی مطرح شد که بسیاری از مردم، بهویژه اقشار متوسط و ضعیف جامعه، برای خانهدار شدن به آن امید بسته بودند، اما با گذشت بیش از شش ماه از زمان تصویب این وام هنوز ابلاغ نشده و اخیراً تصمیم به کاهش آن به ۶۵۰ میلیون تومان گرفته شده است؛ تصمیمی که با توجه به شرایط اقتصادی موجود، به ویژه افزایش شدید نرخ ارز و گرانی مصالح ساختمانی، نه تنها کمکی به حل مشکل مسکن نمیکند، بلکه باعث افزایش نگرانیها و بیاعتمادی عمومی نسبت به سیاستگذاریهای دولت
خواهد شد.
کاهش تسهیلات به جای افزایش!
در زمان تصویب این وام، نرخ ارز حدود ۴۰ تا ۴۵ هزار تومان بود و هزینههای ساخت مسکن با آن شرایط برآورد شده بود، اما اکنون که نرخ ارز به کانال۷۰ هزار تومان رسیده، ارزش واقعی این تسهیلات بهشدت کاهش یافته است. در چنین شرایطی، محدودکردن وام به ۶۵۰ میلیون تومان، آن هم بدون ایجاد بار مالی جدید برای بانکها، اقدامی غیرمنطقی به نظر میرسد، این در حالی است که در ۹ ماه گذشته، بانکها کمتر از ۵/۴ درصد از تسهیلات مصوب در حوزههای ضروری را پرداخت کردهاند، در حالی که بخش عمده منابع بانکی به خلق پول بیضابطه و وامهای غیرمولد اختصاص مییابد.
افزایش انتقادات به تصمیم جدید دولت
این روند، به همراه اهمال بانک مرکزی در ابلاغ و نظارت بر پرداخت تسهیلات، منجر به اعتراض مردم به طرحهای حمایتی دولت، بهویژه طرح نهضت ملی مسکن خواهد شد؛ طرحی که بیش از ۲۰ میلیون نفر به آن چشم امید داشتند. اکنون مجلس و کارشناسان بر این باورند که تأخیر در اجرای این مصوبه و کاهش مبلغ آن به ۶۵۰ میلیون تومان، باید بهشدت مورد نقد قرار گیرد و دولت هرچه سریعتر برای اصلاح این روند و بازگرداندن مبلغ وام به ۸۰۰ میلیون تومان اقدام کند تا بخشی از مشکلات مسکن برای اقشار ضعیف و متوسط جامعه
برطرف شود.
در همین راستا، گفتوگویی با غلامرضا شریعتی اندراتی، عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی انجام دادیم. وی با تأکید بر اهمیت اجرای مصوبه وام ۸۰۰ میلیون تومانی مسکن، بر لزوم همراهی بانک مرکزی و دولت در حل مشکلات مسکن اقشار ضعیف و متوسط تأکید کرد و از ادامه پیگیریهای کمیسیون عمران برای افزایش مبلغ این وام خبر داد.
شریعتی اندراتی گفت: وام ۸۰۰ میلیون تومانی مسکن که بهعنوان مصوبه شورای عالی مسکن در تیر امسال به تصویب رسید، قرار بود گامی جدی در راستای حل مشکل مسکن و کاهش فشار بر اقشار ضعیف و متوسط جامعه باشد. این مبلغ به گونهای طراحی شده بود که بتواند حداقل بخش قابل توجهی از هزینههای ساخت مسکن را پوشش دهد و به متقاضیان امکان دهد با آوردهای معقول به خانهدارشدن نزدیک شوند، اما اکنون با گذشت چند ماه از تصویب این وام، بانک مرکزی بر پرداخت وام ۶۵۰ میلیون تومانی اصرار دارد، رقمی که با توجه به شرایط اقتصادی فعلی و تورم فزاینده، پاسخگوی هزینههای ساخت مسکن نیست و این طرح را با چالش جدی مواجه خواهد کرد.
افزایش هزینههای ساخت به متری ۱۵ میلیون تومان
شریعتی اندراتی ادامه داد: در حال حاضر، هزینه ساخت هر مترمربع مسکن حداقل ۱۵ میلیون تومان برآورد میشود. بنابراین برای ساخت یک واحد مسکونی ۸۰ متری، متقاضیان به حداقل یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان نیاز دارند. اگر مبلغ
وام به ۶۵۰ میلیون تومان محدود شود، متقاضیان ناچار خواهند بود حدود ۵۰درصد از این مبلغ را بهصورت آورده شخصی تأمین کنند، این در حالی است که بسیاری از متقاضیان مسکن از اقشار متوسط به پایین جامعه هستند و توانایی تأمین چنین آوردهای را ندارند. این مسئله، عملاً امکان خانهدارشدن را برای بخش بزرگی از مردم از بین میبرد و هدف اصلی طرح که کمک به اقشار ضعیف برای تأمین مسکن بود، محقق
نخواهد شد.
عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در ادامه افزود: از سوی دیگر، تورم بالا و افزایش شدید نرخ ارز از ۴۰ به ۷۰ هزار تومان طی این مدت، باعث کاهش ارزش واقعی این وام شده است. به بیان سادهتر، اگر وام ۸۰۰میلیون تومانی همان زمان ابلاغ و اجرایی میشد، قدرت خرید آن بیشتر از وضعیت فعلی بود. اکنون وام ۶۵۰ میلیون تومانی به لحاظ ارزش واقعی، در شرایط فعلی نمیتواند حتی نیمی از هزینههای ساخت یک واحد مسکونی را پوشش دهد، این در حالی است که اقشار ضعیف، علاوه بر مشکلات مربوط به تأمین مسکن، تحت فشار شدید هزینههای اجاره نیز قرار دارند و هر روز با افزایش این هزینهها، شرایط زندگی برای آنها سختتر میشود.
ضربالاجل برای تأمین مسکن اقشار ضعیف و متوسط
شریعتی اندراتی ادامه داد: مجلس شورای اسلامی و بهویژه کمیسیون عمران با درک حساسیت این موضوع، بهطور جدی پیگیر حل این مشکل هستند. نمایندگان مجلس بر این باورند که دولت باید هرچه سریعتر راهکار مناسبی برای تأمین مسکن اقشار ضعیف و متوسط ارائه دهد و جلسات متعددی با مسئولان مربوطه، بهویژه آقای فرزین رئیس کل بانک مرکزی برگزار شده است و همین امروز نیز کمیسیون عمران جلسهای با ایشان داشت تا امکان افزایش وام به ۸۰۰ میلیون تومان و اجرای مصوبه شورای عالی مسکن را بررسی کند.
شریعتی اندراتی خاطرنشان کرد: از دیدگاه مجلس و کمیسیون عمران، تأمین مسکن برای اقشار ضعیف و متوسط جامعه از مهمترین وظایف دولت است. در شرایطی که هزینههای زندگی و اجاره مسکن به شدت افزایش یافته، دولت نمیتواند نسبت به این موضوع بیتفاوت باشد. مسکن، یکی از اساسیترین نیازهای مردم است و تأمین آن نقش مستقیمی در بهبود رفاه اجتماعی دارد. افزایش مبلغ وام به ۸۰۰ میلیون تومان، هرچند که تمام هزینههای ساخت را پوشش نمیدهد، اما میتواند بخشی از مشکلات متقاضیان را کاهش داده و دسترسی آنها به مسکن را تسهیل کند.
وی در پایان افزود: به طور خلاصه مجلس با برگزاری جلسات مستمر با بانک مرکزی و وزارت راه و شهرسازی تلاش دارد تا وام ساخت مسکن حداقل به همان مبلغ ۸۰۰ میلیون تومانی که در تیرماه به تصویب رسیده بود، ابلاغ و اجرایی شود تا بخشی از مشکلات تأمین مسکن برای اقشار ضعیف و متوسط برطرف شود.
source