جوان آنلاین: معاهده مشارکت جامع راهبردی میان ایران و روسیه که نخستین بار در سال ۱۳۷۹ امضا و در سال ۱۴۰۰ تمدید شد، زمینهساز تحولات گستردهای در همکاریهای دوجانبه این دو کشور شده است. سفر پیش رو مقامات ایرانی به روسیه و تمرکز بر صادرات گاز روسیه به ایران نشاندهنده تلاش دو کشور برای تقویت روابط در حوزههای استراتژیک، بهویژه در بخش انرژی، حملونقل و تجارت است.
به گزارش ایسنا، یکی از محورهای اصلی این همکاری، تبدیل ایران به هاب منطقهای انرژی از طریق انتقال گاز روسیه به ایران و بازصادرات آن است. این اقدام، نهتنها دسترسی ایران به منابع انرژی را متنوع میکند، بلکه جایگاه آن در بازار انرژی جهانی را نیز تقویت میکند.
روسیه، بهعنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان گاز جهان و ایران، بهعنوان دومین دارنده ذخایر گاز طبیعی، با محدودیتهای اعمالشده توسط تحریمهای غرب مواجه هستند. این محدودیتها باعث شده دو کشور به دنبال راهکارهای جدید برای همکاری و بهرهگیری از ظرفیتهای مشترک باشند.
در همین راستا، طرح انتقال گاز روسیه به ایران از طریق خطوط لوله و همچنین امکان سوآپ گاز با سایر کشورهای منطقه به بحثی کلیدی تبدیل شده است. این همکاری میتواند مزایایی به همراه داشته باشد که میتوان به تبدیل ایران به هاب انرژی منطقه، تقویت زیرساختهای انرژی و همکاری در مقابله با تحریم اشاره کرد.
به عبارت دیگر انتقال گاز روسیه به ایران و سپس صادرات آن به کشورهای همسایه یا مناطق دیگر، موقعیت ژئوپلیتیک ایران را تقویت میکند. همچنین احداث خطوط لوله جدید میان ایران و روسیه و ارتقای زیرساختهای موجود، زمینهساز توسعه شبکه انرژی دو کشور خواهد بود. این طرح، راهی برای دور زدن محدودیتهای تحریمی و تسهیل دسترسی به بازارهای جهانی است.
در این دیدارها برنامهریزی برای توسعه همکاریهای مشترک در زمینه توسعه میدانهای نفت و گاز و اجرای پروژههای سرمایهگذاری مشترک میان ایران و روسیه مورد بحث و بررسی قرار میگیرد.
وزیر نفت پیش از این سفر اعلام کرد: روابط ایران و روسیه در حوزه انرژی به دلیل ظرفیتهای فراوان دو کشور، میتواند تأثیرات گستردهای بر بازارهای جهانی انرژی داشته باشد. هدف ما بهرهگیری از این فرصتها برای تحقق اهداف مشترک است.
عباس عراقچی – وزیر امور خارجه – شامگاه سهشنبه در برنامه تلویزیونی با اشاره به برنامههای رئیسجمهوری در سفر به روسیه اعلام کرد: ما مذاکرات مهمی در چند حوزه دیگر خواهیم داشت که یکی از آنها بحث صدور گاز روسیه به ایران و انتقال گاز روسیه از ایران است که میتواند ایران را به یک هاب انرژی و گاز در منطقه تبدیل کند.
سفر مقامات ایرانی به روسیه و تأکید بر توسعه روابط در چارچوب معاهده مشارکت جامع راهبردی نشاندهنده عزم دو کشور برای ارتقای همکاریهای دوجانبه است. صادرات گاز روسیه به ایران، تکمیل کریدور شمال-جنوب، و گسترش همکاری در حوزههایی مانند کشاورزی و بانکداری میتواند پایههای روابط اقتصادی تهران و مسکو را مستحکمتر کرده و ظرفیتهای جدیدی برای رشد اقتصادی و مقابله با تحریمها ایجاد کند.
ایران و روسیه اکنون در آستانه فصل جدیدی از روابط قرار دارند که موفقیت آن به اجرای دقیق برنامهها و سرمایهگذاریهای مشترک وابسته است.
source