به گزارش خبرنگار پرشین خودرو، بازار خودروی ایران در سالهای اخیر دستخوش نوسانات و چالشهای گستردهای شده است که تقریباً تمامی ارکان جامعه، از دولت و وزارت صمت گرفته تا مصرفکنندگان و فعالان این صنعت را درگیر و سردرگم کرده است.
نقطه آغاز این تلاطم از برجام در سال ۹۷ و با خروج آمریکا رخ داد و بازار خودرو را در این مدت با فراز و فرودهای بسیاری همراه کرد و حالا پس از گذشت ۷ سال از این اتفاق و آغاز نامهنگاریهای ترامپ با ایران و زمزمه مذاکرات، روز گذشته مذاکرات غیرمستیم ایران و آمریکا درباره مسایل هستهای ایران، مجدد بازار خودرو را تحت تاثیر قرار داد و با افت قیمت مواجه کرد.
وضعیت کلی بازار خودرو پس از اتمام اولین دور مذاکرات
در این سالها همواره تحولات سیاسی، نقشی کلیدی را در بازار خودرو ایفا کرده است چرا که وضعیت مذاکرات ایران و آمریکا و بهطور کلی، تحولات سیاسی و نظامی خاورمیانه، میتواند مسیر اقتصاد کشور و بهویژه نرخ ارز را تحت تأثیر قرار دهد. ازاین جهت کارشناسان سناریوهای مختلفی بسته به روند مذاکرات اخیر برای بازار خودرو پیشبینی میکنند.
البته شروع مذاکرات میان ایران و آمریکا علاوه بر کاهش بهای اعلامی دلار طی روز گذشته تاکنون موجب شد تا قیمتهای خریدوفروش خودرو در بازار آزاد نیز دچار سردرگمی شود. به بیانی دیگر باید گفت که خریداران و فروشندگان نمیدانند که دقیقاً هر یک از خودروها را با چه قیمتی باید معامله کنند، بخرند یا به فروش برسانند.
با این حال وضعیت کلی بازار خودرو پس از اتمام مذاکرات در بسیاری از محصولات تغییر پیدا کرد. تغییر ایجادشده در بین محصولات هر دو بازار داخلی و مونتاژی از یک میلیون تومان تا ۸۰ میلیون تومان به وضوح قابل مشاهده است.
از سناریوی توافق تا تاثیر گزینه جنگ و تحریم بر بازار خودرو
از نگاه کارشناسان بهترین نتایج و در واقع اولین سناریو مذاکرات را میتوان توافق در نظر گرفت که منجر به کاهش نرخ ارز شده و با توجه به تاثیرات بازار ارز بر بازار خودرو میتوان شاهد کاهش قیمت احتمالی در حوزه خودرو بود. این موضوع میتواند موجب بازگشت دوباره کمپانیهای مطرح دنیا به ایران شود که هم در رشد صنعت خودرو هم در کاهش قیمت خودرو موثر خواهد بود؛ جریانی که در گام اول در روز گذشته با ایجاد شیب قیمتها در بازار خودرو رخ داد.
در میان روند رو به جلوی مذاکرات کارشناسان بازار خودرو معتقدند که سناریو مذاکرات فرسایشی شانس کمی برای به عمل رسیدن دارد و سیگنالهای مثبت و منفی در طولانی مدت سبب افزایش قیمت خودرو خواهد شد.
اما بدترین سناریو برای نتایج مذاکرات اخیر، عدم توافق ایران و آمریکا و گزینه جنگ و بعد از آن تحریم بیشتر است. تحریم بیشتر میتواند فشارها را بر ملت و دولت ایران را بسیار بیشتر کند و عملا سبب شود شرکتهای خودروسازی چینی نیز که در ایران حضور دارند دیگر نتوانند تحریمها را دور بزنند و همچون سال ۹۷ و خروج شرکتهای اروپایی، با بازار ایران خداحافظی کنند.
البته در بازار خودروهای داخلی نیز با شدت گرفتن تحریمها و افت تیراژ، توسعه محصولات جدید از دستور کار خودروسازان خارج و جهش عجیب قیمتی رقم خواهد خورد.
تاثیر توافقات بعدی بر کاهش چشمگیر انتظارات تورمی در بازار خودرو
به هر حال روز گذشته اولین مذاکرات سیاسی میان ایران و آمریکا در پایتخت عمان برگزار شد و اخبار نتایج مثبت آن تاثیر نسبتا خوبی بر وضعیت بازار خودرو داشت؛ طبق پیشبینیها، این دور از مذاکرات بین یک تا ۲ ماه زمان میبرد و بازار خودرو بهدلیل حجم انبوه تقاضای انباشته و در عین حال تاثیرپذیری قابل توجه آن از تحریمها، بهنتایج این دور از مذاکرات تا حد زیادی حساس است.
در این ارتباط یک کارشناس صنعت خودرو در گفتوگو با خبرنگار پرشین خودرو با اشاره به سناریوی احتمالی مذاکرات ایران و آمریکا و تاثیرات آن بر بازار خودرو معتقد است توافق صرفا زمانی بهنفع مصرفکننده تمام خواهد شد که دولت دست از نگاه درآمدی به تعرفه بردارد و در سیاست تعرفهای و قیمت گذاری دستوری بازنگری کند.
به گفته وی اگر توافقی حاصل شود، نخستین اثر آن در کاهش تنشهای سیاسی و به تبع آن کاهش انتظارات تورمی خواهد بود. این موضوع بلافاصله نرخ ارز را در بازار آزاد تحت فشار قرار میدهد و تاثیر روانی آن، بازار خودرو را به سرعت درگیر میکند.
به اعتقاد این تحلیلگر صنعت خودرو، قیمت خودروهای خارجی که ارتباط مستقیم با نرخ ارز دارند هم در نتیجه توافقات، دچار کاهش نسبی میشوند. اما نباید این موضوع را با گشایش واقعی در بازار خودرو اشتباه گرفت چرا که برای تاثیر توافق در بازار، باید بسیاری از مسائل از جمله آزادسازی منابع ارزی، اصلاح ساختار تعرفهای و فرایند تخصیص ارز و ثبت سفارش عملی شود تا شاهد اتفاقات مثبت و خودروهایی اقتصادیتر در بازار باشیم.