رویداد۲۴| احد رضایان، کارشناس و تحلیلگر بیمه درباره اثرات حادثه بندر شهید رجایی نوشت: این حادثه یا هر چیزی که اسمش را میگذاریم، تلنگر دوبارهای بود بر اینکه بفهمیم چگونه در درون سیستمهای پیچیده، یکپارچه، تخلخل پذیر، اثرگذار و اثرپذیر و در نهایت آسیب پذیر گرفتار شدیم.
یک اشتباه، یک خطای عمدی یا سهوی یک نقشه ساده و یا یک عملیات کوچک در یک گوشه از کشور میتواند بحرانی به وسعت یک کشور و حتی فراتر از مرزها ایجاد کند.
اثرات متقاطعی که این حادثه با سایر روندها و اقدامات و تصاویر ایجاد کرد، معادلات بسیاری را تغییر داد.
همزمانی با مذاکرات ایران و آمریکا، همزمانی با افزایش تنشهای منطقهای، همزمانی با افزایش تنشهای داخلی بر سر شیوه حکومت داری، همزمانی با برخی برنامههای دولت، همزمانی با قدرتنمایی صنعت بیمه، همزمانی با خیلی چیزهای دیگر که ما نمیدانیم.
این همزمانیها، خیلی چیزها را تغییر داد. اثرات متقاطع، اثرات تشدید کننده، تضعیف کننده و خیلی وقتها توجیه کنندهای هستند که مسیر حرکت را تغییر میدهند.
شبیه گلولهای هستند که در زمان مناسب و در مکان مناسب با هر نیتی شلیک میشوند و دومینو وار و زنجیره وار تغییرات بزرگی را به همراه میآورند و باعث تغییرات آبشاری و پیامدهای آبشاری میشوند.
این سطح از وابستگی سیستمها به همدیگر، هر سیاستمدار و مدیری را به وحشت میاندازد.
به نظر میرسد در وضعیتی به سر میبریم که برنده بر eventها تسلط دارد نه trend ها.
هر کس قدرت ایجاد و مدیریت رخدادها را داشته باشد سریعتر و سادهتر به اهدافش میرسد تا کسی که بر تغییرات تدریجی روندها تکیه میکند.
توانایی واقعی هر سیستم زمانی مشخص میشود که با ترسهای عمیق و ضعفهای فرهنگی و ساختاری خود روبهرو میشود.
تاب آوری آدمها و سیستمها، تابعهای از میزان مقاومت آنها در برابر رخدادهای آنی و تغییرات تدریجی است.
source