مدیرعامل شستا در پاسخ به اقتصاد۲۴:
مدیر عامل شستا در مورد واگذاری هلدینگ تاپیکو به پتروشیمی خلیج فارس گفت: این واگذاری دو سر دارد؛ یکی بیصاحبسازی شرکت و دیگری واگذاری متعهدانه است و ما میخواهیم مهاجرتی صورت گیرد که به همگرایی متعهدانه منجر شود.
رویداد۲۴| صبح امروز، یکشنبه ۲۱ اردیبهشت ماه، محمدرضا سعیدی، مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری تأمین اجتماعی (شستا) ضمن بازدید از بیستونهمین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی (Iran Oil Show ۲۰۲۵) با حضور در نشست خبری به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.
او در این نشست عنوان کرد: «در شستا از دو جنبه میخواهیم تغییراتی ایجاد کنیم. این تغییرات هم از منظر راهبردی است و هم از منظر برنامه هفتم توسعه. شستا هدف خود را معطوف به خروج از بنگاهداری و مدیریت کنترلی به سمت سهامداری قرار داده است؛ بنابراین شستا در نظر دارد مهاجرتی بزرگ از مدیریت کنترلی و مالکیتی به سمت سهامداری انجام دهد.»
سعیدی ادامه داد: «این مهاجرت شامل انواع مختلفی از تغییرات در فضای سرمایهگذاری میشود؛ ما باید از شرکتهای غیر بورسی به سمت شرکتهای بورسی و از حوزههای محلی به سمت شرکتهای با استانداردهای جهانی حرکت کنیم. نکته دیگر این است که طبق قانون برنامه هفتم، سهم شستا در هلدینگهای تابعه باید به زیر ۲۰ درصد برسد. این کار را با همکاری سازمان بورس و نهادهای نظارتی دنبال میکنیم به گونهای که در بازار سرمایه شاهد تحرکاتی باشیم که منجر به ارتقاء ظرفیت بازار سرمایه شود.»
مدیرعامل شستا همچنین تأکید کرد: «شستا در تحول جدید خود که به سمت سهامداری حرکت میکند، بهطور قدرتمند در صنعت مالی حضور خواهد داشت.»
سعیدی در پاسخ به سوال خبرنگار اقتصاد ۲۴ مبنی بر اینکه برنامه واگذاری تاپیکو به هلدینگ خلیج فارس یا مجموعه اهداف به چه مرحلهای رسیده و اینکه آیا در این واگذاری تضاد منافعی وجود دارد یا خیر؟ گفت: «واگذاری دو جنبه دارد؛ یکی واگذاری بدون صاحبسازی و دیگری واگذاری متعهدانه. واگذاری بدون صاحبسازی به این معنی است که من شرکتها را واگذار کنم بدون آنکه به آینده، منافع ملی، اقتصاد کشور، تولید ناخالص داخلی و ساختار این شرکتها توجه کنم. قطعا شستا به سمت واگذاری بدون صاحبسازی نخواهد رفت. اما واگذاری متعهدانه به این معناست که من واگذاری را به گونهای انجام دهم که باعث تقویت تولید ناخالص داخلی شود، زنجیرههای از هم گسسته به تدریج یکپارچه شوند و شرکتهای کوچک به سمت شکلگیری شرکتهای ملی و بزرگ حرکت کنند.»
وی افزود: «یکی از فلسفههایی که هلدینگ خلیج فارس برای مهاجرت تاپیکو در نظر گرفته، این است که مجموعه هلدینگ خلیج فارس به گونهای تقویت شود که ضمن انجام فرآیند مهاجرت، یک شرکت با استانداردهای جهانی شکل بگیرد که در بازارهای بینالمللی قیمتساز باشد یا اینکه زنجیرههای ارزش که در حال حاضر از هم گسستهاند، به تدریج یکپارچه شوند. مثالی که میتوانم در این مورد بزنم، مجموعه پتروشیمی جم است که ارتباطی با مجموعه شستا ندارد، اما تحت پوشش، مشتری و بهرهبردار این شرکت، مجموعه خلیج فارس است؛ به عبارت دیگر، این شرکت در تیم ملی قرار دارد، اما بهطور مستقل بازی میکند. این شرکتها در بازارها لزوماً همراستا نیستند و به همین دلیل باید فرآیند مهاجرت انجام شود تا همگرایی لازم به دست آید. ما این نوع واگذاری را «واگذاری متعهدانه» مینامیم.»
سعیدی ضمن تأکید بر اینکه این نوع واگذاری منجر به شکلگیری شرکتهای متعادل در بازار میشود، افزود: «همچنین زمانی که قصد واگذاری مجموعهای را داریم، این امکان برای دیگران هم فراهم است که در صورت داشتن توان مالی، بتوانند از طریق بازار سرمایه این واگذاری را انجام دهند. مثالی دیگر در این زمینه، تیپیکو است که یک شرکت دارویی وابسته به تأمین است. این شرکت در زمینه مواد اولیه، تولید و توزیع فعالیت دارد و به بیش از ۱۶ هزار و ۵۰۰ داروخانه متصل است. برای واگذاری تیپیکو چند گزینه وجود دارد؛ یکی از این گزینهها این است که شرکتها را به صورت جداگانه واگذار کنیم، اما ما این کار را نخواهیم کرد و هرگز اجازه نخواهیم داد که زنجیره ارزش شرکت دارویی تأمین از هم بپاشد. بنابراین، واگذاری را به گونهای انجام خواهیم داد که از این زنجیره حفاظت شود و در راستای توسعه و استحکام تولید ناخالص داخلی و اقتصاد کشور حرکت کنیم.»
source