به گزارش خبرنگار پرشین خودرو، فصل بهار گرچه یادآور سرسبزی و رشد و باروری است اما اعلام آمار بهاری تولید خودروسازان کشور نه تنها چنین تصویری را تداعی نمیکند بلکه بیشتر فصل خزان و برگ ریزان را برای آنها نمایان میکند. آمار تولید خودرو در بهار امسال حکایت از کاهش ۱۳.۷ درصدی تولید سه خودروساز بزرگ کشور در مقایسه با بهار سال گذشته دارد.
این اتفاق در حالی است که وزارت صنعت، معدن و تجارت همچنان از اعلام آمار تولید خودرو شانه خالی میکند اما با این وجود ارائه صورتهای مالی سه خودروساز بزرگ در سامانه کدال نشان میدهد تیراژ آنها در سه ماه ابتدایی امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته افت کرده است.
بنابر آمار منتشر شده در سایت کدال، مجموع تولید سواری سه خودروساز بزرگ کشور در فصل بهار ۱۴۰۴ نسبت به مدت مشابه سال قبل، با افت قابل توجهی همراه شده است. بر اساس اطلاعات ارائهشده، ایرانخودرو، سایپا و پارسخودرو طی سهماهه نخست امسال در مجموع ۱۷۹ هزار و ۹۳۰ دستگاه خودروی سواری تولید کردهاند، در حالی که این رقم در مدت مشابه سال گذشته ۲۰۸ هزار و ۴۲۹ دستگاه بود.
دلایل افت بهاری تولید خودروسازان
بررسی ها نشان میدهد که عوامل مختلفی در افت تولید خودرو بهار امسال خودروسازان نقش داشته است، کمبود نقدینگی، چالش های ارزی، عدم تامین به موقع قطعات و البته جنگ ۱۲ روزه ایران و اسرائیل که سبب تعطیلی خودروسازان در هفته پایانی خرداد شد به همراه بلاتکلیفی در واگذاری ها و قیمت گذاری را می توان از عوامل دخیل در افت تولید بهاری خودروسازان ذکر کرد.
البته عدم اصلاح قیمت در فصل ابتدایی سال را میتوان مهمترین علت روند کاهش تولید در این صنعت دانست. در واقع از ابتدای سال جاری خودروسازان انتظار اعمال اصلاح قیمت را داشتند اما فصل بهار در شرایطی به پایان رسید که هنوز تکلیف قیمتهای جدید خودرو مشخص نبود.
با این حال تولید خودروی سواری در خردادماه امسال نسبت به اردیبهشت با افت قابل تاملی مواجه شده است. بر این اساس خودروسازان در خردادماه ۵۱ هزار و ۷۲۵ دستگاه خودروی سواری تولید کردهاند، این در شرایطی است که این رقم در اردیبهشت ماه به ۸۳ هزار و ۶۴۰ دستگاه میرسید. بنابراین تولید ماهانه خودروسازان طی یک ماه گذشته ۳۱ هزار و ۹۱۵ دستگاه معادل ۳۸.۱ درصد کاهش یافته است.
بر اساس آمار منتشرشده در سامانه کدال ایران خودرو در اردیبهشت ماه امسال ۵۳ هزار و ۵۰۴ دستگاه تولید کرده بود که این تیراژ در خرداد به ۳۵ هزار و ۳۴۳ دستگاه کاهش یافته است. بنابراین آبیپوشان جاده مخصوص در این مدت ۱۸ هزار و ۱۶۱ دستگاه و معادل ۳۴ درصد کمتر تولید کرده اند.
اما سایپا هم در خرداد ماه افت ۴۴.۶ درصدی را تجربه کرده است. این خودروساز در این ماه ۱۱ هزار و ۷۸۵ دستگاه خودرو تولید کرده است که در مقایسه با تیراژ ۲۱ هزار و ۲۹۰دستگاهی در اردیبهشت تقریبا ۹ هزار و ۵۰۵ دستگاه کمتر تولید کرده است.
البته تولید خرداد ماه در پارس خودرو نیز نسبت به اردیبهشت ۴ هزار و ۲۴۹دستگاه معادل ۴۸ درصد افت کرده است. در واقع پارس خودرو در دومین ماه سال جاری ۸ هزار و ۸۴۶ دستگاه سواری تولید کرده بود که این تیراژ در خرداد ۱۴۰۴ به ۴ هزار و ۵۹۷ دستگاه رسیده است.
بنابراین روند نزولی تولید خودرو در بهار ۱۴۰۴، بهویژه افت بیسابقه در خردادماه، میتواند زنگ هشداری برای ادامه سال باشد. در واقع در صورت عدم تدبیر دولت، عواملی همچون کاهش تقاضا، ناپایداری در تأمین قطعات و عدم تعیین تکلیف سیاستهای حمایتی دولت میتواند بر آینده این صنعت سایه انداخته و این روند نزولی را در ماههای پیشرو تشدید کند.
نگاهی به آمار تولید بهاری ایران خودرو
آمار تولید خودرو در بهار ۱۴۰۴ نشان می دهد که آبی پوشان جاده مخصوص از ابتدای سال تا انتهای خردادماه ۱۱۷ هزار و ۹۵۴ دستگاه محصول سواری را به تولید رسانده است. این شرکت در سه ماه ابتدایی سال گذشته، ۱۱۸هزار و ۱۲۸ دستگاه تولید داشت. بنابراین تیراژ این شرکت در مدت زمان یاد شده نسبت به مدت مشابه سال گذشته افت ۱۷۴ دستگاهی معادل یک درصد را تجربه کرده است و میتوان گفت که تولید آن تقریبا ثابت مانده است. اما در این بین بیشترین تولید آبیپوشان جاده مخصوص به گروه پژو و خودرو پژو ۲۰۷به عنوان تنها محصول تولیدی از این خانواده اختصاص دارد. تولید این خانواده در بهار امسال ۳۶ هزار و ۸۸۰ دستگاه بوده که در مقایسه با ۵۲ هزار و ۹۸۹دستگاهی که در سال گذشته به تولید رسیده، کاهش ۳۰ درصدی را نشان میدهد.
در مقابل، تولید گروه سورن با رشد قابل توجهی مواجه شده است. ایرانخودرو موفق شده در سهماهه نخست امسال ۳۳ هزار و ۴۶ دستگاه سورن تولید کند که نسبت به ۱۹هزار و ۷۳ دستگاه سال گذشته، افزایشی معادل ۷۳.۲ درصد دارد. همچنین در این مدت ایران خودرو ۱۸هزار و ۵۶۲دستگاه دنا ، هزار و ۸۷۰ دستگاه رانا، ۴هزار و ۶۰۳ دستگاه هایما (مونتاژ )، ۱۸ هزار و ۵۲۶دستگاه تارا تولید کرده است که در میان این محصولات دنا در مجموع تولید آن ثابت بوده اما تولید رانا با افتی محسوس ۵۸.۳ درصدی مواجه شده است.همچنین در این مدت ۵۷۸ دستگاه خودروی ناقص، ۴ هزار و ۴۶۷ دستگاه تحت عنوان دیگر محصولات در آمار تولید ایران خودرو ثبت شده است.
افت ۳۳ درصدی نارنجی پوشان
سایپا به عنوان دومین خودروساز بزرگ کشور، در سه ماه گذشته ۴۴ هزار و ۱۱۳ دستگاه خودروی سواری تولید کرده که این رقم در مدت مشابه پارسال به میزان ۶۵ هزار و ۵۹۸ دستگاه بوده است. بنابراین در این مدت زمانی نارنجیپوشان جادهمخصوص ۲۱ هزار و ۴۸۵ دستگاه، معادل ۳۳ درصد کمتر، تولید خودروی سواری داشتهاند.
البته سایپا در بهار امسال تنها دو گروه خودرویی را به تولید رسانده است و بنابراین بیشترین حجم از سبد محصولات این شرکت در سه ماه ابتدایی سال به خانواده ایکس ۲۰۰(تیبا، کوئیک و ساینا) و شاهین اختصاص داشته است. طبق اعلام سایپا این شرکت در این مدت ۳۵ هزار و ۲۳۲دستگاه خودرو از این گروه تولید کرده است. این رقم در مدت مشابه سال پیش ۵۱ هزار و ۴۲۷ دستگاه بوده است، بنابراین در این مدت زمان تولید این محصولات سایپا به میزان ۳۱.۵ درصد کمتر شده است. همچنین سایپا در سه ماه ابتدایی سال ۸ هزار و ۸۸۱دستگاه از خانواده شاهین را به تولید رسانده است که در مقایسه با تولید ۱۴ هزار و ۱۷۱ دستگاه در بهار ۱۴۰۳ افت چشم گیر بیش از ۳۷ درصدی را تجربه کرده است.
کاهش تولید بهاری سومین خودروساز کشور
پارسخودرو نیز در فصل بهار ۱۴۰۴ رقمی معادل ۱۷ هزار و ۸۶۳ دستگاه محصول سواری را به تولید رسانده است. در مقایسه با تیراژ ۲۴ هزار و ۷۰۳ دستگاهی مدت مشابه پارسال، تولید این شرکت ۶هزار و ۸۴۰ دستگاه معادل ۲۷.۷ درصد کمتر شده است.
پارسخودرو در بهار امسال تنها سهند و گروه Q۲۰۰ را به تولید رسانده است. طبق گزارش ارسالی به بورس، گروه Q۲۰۰ پارسخودرو تیراژ ۱۵ هزار و ۱۲۹ دستگاهی در سه ماه گذشته داشته که نسبت به همین بازه زمانی در سال ۱۴۰۳ با تیراژ ۲۰ هزار و ۵۴۸ دستگاهی، از افت ۲۶.۴ درصدی تولید این گروه خودرویی حکایت دارد.
پارس خودرویی ها همچنین در بهار سال جاری دوهزار و ۷۳۴ دستگاه سهند را به تولید رسانده است. سهند در مدت مشابه سال گذشته تنها ۳۳۹ دستگاه تولید شد. این خودروساز در سه ماه ابتدایی امسال تنها همین دو گروه خودرویی را تولید کردند این در شرایطی است که در مدت مشابه سال قبل آنها هزار و ۲۳۰ دستگاه کوییک معمولی و دو هزار و ۵۸۶ دستگاه سایناS را نیز تولید کرده بودند اما اکنون تولید این خودروها به صفر رسیده است.
به هر ترتیب خودروسازان و زنجیره تامین آنها پیشتر به وزارت صمت اعلام کرده بود که در صورت ادامه وضع موجود کاهش نقدینگی و عدم اصلاح قیمت فروش، تولید آنها کاهشی خواهد شد اما سیاستگذاران در مورد اعمال میزان درصد رشد قیمت خودروهای این شرکت ها سکوت اختیار کردند و حالا با انتشار آمار تولید خودروسازان در سایت کدال به خوبی روشن است که ۳ خودروساز بزرگ کشور تا چه میزان افت تولید شدیدی را به خصوص در خردادماه ثبت کرده اند.