جوان آنلاین: شواهد نشان میدهد، خانوارها نمیتوانند از عهده رهن و اجاره بها برآیند و هر سال مجبورند بیشتر از مرکز شهر فاصله بگیرند و به مناطق ارزانتر بروند. این امر، تبعات اجتماعی و اقتصادی منفی برای جامعه دارد. به ویژه، اجرای طرحهایی مانند جوانی جمعیت و تسهیل ازدواج جوانان در گروی، ایجاد بستری برای دسترسی افراد به مسکن مناسب است. متأسفانه برخی سودجویان از نابسامانی اوضاع مسکن در کشور، به نفع خودشان بهرهبرداری میکنند و به افزایش قیمتها میپردازند. در این وضعیت، خانوادههای اقشار متوسط و ضعیف برای دسترسی به مسکن مناسب با مشکلات اساسی روبهرو هستند. یکی از مهمترین پیشنیازهای رفع فشار تحریمها و اثرات آن بر زندگی مردم، مسئله مسکن است. دولتچهاردهم و به ویژه وزیر پیشنهادی راهوشهرسازی باید با عرضه زمین در کنار تسهیل مسیر ساخت مسکن و الزام شبکه بانکی به پرداخت تسهیلات ساخت مسکن به مردم زمینه خانهدارشدن و همچنین کاهش اثر تحریمها بر زندگی مردم را فراهم کند.
توقع عمومی آن است که سکاندار وزارتخانه راهوشهرسازی اعتقاد راسخ به ساخت مسکن ملی و کمک به حل و فصل مشکل مسکن داشته باشد. روی کار آمدن فردی که اعتقادی به این موضوع نداشته باشد، میتواند به عنوان کابوسی برای متقاضیان مسکن عمل کند.
دولت سیزدهم در قالب طرح نهضت ملی مسکن، به ثبتنام افراد مبادرت کرد و تعهداتی به مردم داد. از آنجایی که دولت قبل، ناتمام باقی ماند، دولت چهاردهم وظیفه دارد به اتمام پروژههای باقیمانده از دولت سیزدهم بپردازد و زمینه را برای افزایش عرضه مسکن فراهم کند. دولت چهاردهم، علاوه بر تکمیل ساخت مسکن، باید طبق برنامه هفتم توسعه نیز عرضه زمین را به میزان ۲۵ درصد کل مساحت فعلی مسکونی افزایش دهد که همین امر نیز نیازمندی به ساخت مسکن بیشتر را فراهم خواهد کرد و از مسیر ساخت مسکن امکان کاهش فشار زندگی مردم فراهم خواهد شد.
در مارپیچ فشار تحریمی بر زندگی مردم که به وسیله غرب علیه مردم ایران انجام شده است؛ باید مهمترین نیاز خانوار، یعنی بخش مسکن را که کاملاً مسئلهای درونی و با تکیه بر عرضه زمین و ساخت مسکن مردمی قابل حل کردن است، سروسامان داد و تمرکز اصلی را بر ساخت مسکن و تداوم عرضه زمین برای مردمیسازی مسکن همراستا با سیاست و شعار اصلی سالجاری مبتنی بر جهش تولید با مشارکت مردم قرار داد تا خروجی آن تضعیف رژیم تحریمی و شکستن چرخه مشکلات تورمی زندگی مردم باشد.
از همین رو نیز یکی از مهمترین پیشنیازهای رفع فشار تحریمها و اثرات آن بر زندگی مردم مسئله مسکن است. دولت چهاردهم و به ویژه وزیر پیشنهادی راه و شهرسازی باید با عرضه زمین در کنار تسهیل مسیر ساخت مسکن و الزام شبکه بانکی به پرداخت تسهیلات ساخت مسکن به مردم زمینه خانهدارشدن و همچنین کاهش اثر تحریمها بر زندگی مردم را فراهم کند.
عرضه زمین و تسهیلات ساخت مسکن در دستور کار باشد
احمد آریایینژاد، نماینده مجلس شورای اسلامی در گفتگو با «جوان» با اشاره به این موضوع که دسترسی به مسکن مناسب، حق همه است و دولت باید بتواند این نیاز افراد را در جامعه برآورده کند، تصریح کرد: افراد نیازهای متنوعی دارند. اولین نیاز هر فرد این است که شغلی داشته باشد و بتواند امرار معاش کند. قطعاً وقتی افراد شغل مناسب داشته باشند و بتوانند یک زندگی را اداره کنند، به ازدواج فکر ازدواج میکنند. تشکیل خانواده نیز نیازمند مسکن است.
وی با اشاره به اهمیت مسکن در سبد هزینه خانوار و همچنین لزوم جبران عقبماندگی در زمینه ساخت مسکن و دخالت مؤثر دولت در بحث مسکن که از دولت یازدهم و دوازدهم به جا مانده بود؛ ادامه داد: مسکن جزء نیازهای اولیه خانوارهاست و باید طوری سیاستگذاری کنیم که آنها برای دسترسی به این نیاز اولیه خود با مشکل مواجه نشوند. برنامهریزی برای عرضه مسکن، جبران عقب افتادگیها و مسائل اینچنینی با دولت است. دولت باید برنامه خود را در زمینه عرضه مسکن ارائه دهد.
نماینده مجلس شورای اسلامی، خاطرنشان کرد: در برخی مناطق و شهرها به لحاظ زمین در مضیقه نیستیم. میتوانیم به عرضه زمین به مردم بپردازیم و بخش مهمی از هزینه ساخت مسکن را کاهش دهیم. اما در برخی شهرها به زمین کافی دسترسی نداریم و نمیتوانیم این طرح را اجرا کنیم. در این شهرها، آپارتمانسازی چاره کار است و باید ناچاراً به این روش تن دهیم.
آریایینژاد گفت: دولت باید به هر روشی میتواند به سمت حل مشکل مسکن برود و این موضوع را حلوفصل کند. قطعاً دولت باید عرضه زمین به مردم و ارائه تسهیلات ساخت مسکن را با جدیت در دستور کار داشته باشد. در حال حاضر، با این مشکل در کشور مواجه هستیم که زمین به یک کالای پرسود و گران تبدیل شده است.
وی ادامه داد: افراد متمکن، زمینها را خریداری میکنند و برخلاف مقررات اسلامی هیچ اقدامی روی آن انجام نمیدهند و سپس آنها را با سود سرشاری به فروش میرسانند. این شرایط، باعث میشود خانهدارشدن برای خانوارها تبدیل به یک رؤیای دست نیافتنی شود. باید افراد موظف باشند، زمینی را که میخرند تبدیل به هدفی که برایش در نظر گرفته شدهاست، کنند.
نماینده مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: نیاز به قوانین و سازوکارهای درستی داریم که جلوی استفاده از زمین به عنوان یک کالای گران را بگیریم. به طور کلی، نباید اجازه دهیم افراد بدون زحمت پولدار شوند و به منافع سرشار برسند. این روند به نفع کشور نیست و رواج دلالی و واسطهگری است که نتایج منفیاش به ضرر مردم خواهد بود.
آریایینژاد گفت: وزیر راهوشهرسازی باید برای ساخت مسکن ملی برنامه داشته باشد. هر جایی غفلت کردیم، عقب افتادیم و مشکلات بروز کرده است. به طور مثال، وزیر وقت دولت آقای روحانی، اعلام کرد اعتقادی به ساخت مسکن ملی ندارد، حالا با انباشت وظایف در این حوزه مواجه هستیم. به مسئله پتروپالایشگاهها توجه نکردیم و حالا با مشکل روبهرو شدهایم.
وی ادامه داد: نیاز است با آیندهنگری به موضوعات نگاه کنیم و برای آینده برنامهریزی داشته باشیم. اگر مشکل مسکن را در کشور حل نکنیم، با مشکلاتی روبهرو میشویم که حل آنها شدنی نخواهد بود. مطالبه از وزیر راهوشهرسازی برای حل مشکل مسکن باید وجود داشته باشد و در کمیسیونهای تخصصی این مسائل اولویت کشور در دستور کار است.
آریایینژاد، در پایان خاطرنشان کرد: آنچه در طرح نهضت ملی مسکن به مردم وعده داده شده است، باید عملیاتی شود. دولت به عنوان یک کلیت حقوقی در مقابل وعدههایی که به مردم داده است، مسئولیت دارد. دولتها مجری هستند و قرار نیست با عوض شدن رؤسای جمهور تعهدات دولت در قبال مردم، خدشهدار شود.
source