جوان آنلاین: با توجه به تهیه شیوهنامه جدید ارزشگذاری در گمرک به نظر میرسد این شیوهنامه بر اساس ورود نهادهای ناظر به موضوع قاچاق پارچه و حساسیتهای پیش آمده طی چند سال اخیر تهیه و تدوین شده است.
به گزارش «جوان» به نقل از تسنیم، به تازگی گمرک ایران شیوهنامه ارزیابی و ارزشگذاری پارچه را با تأیید مدیران ارشد گمرک ایران تهیه کرده است. در مقدمه این شیوهنامه آمده است: پیرو جلسه ۱۹ خرداد سال جاری و با عنایت به گزارشات واصله از واحدهای نظارتی و اعتراضات شرکتهای تولید پارچه در خصوص نحوه ورود و ترخیص پارچه برای حصول اطمینان از اجرای هر چه دقیقتر مقررات گمرکی، صحت مندرجات اظهارنامه و اسناد و مطابقت پارچه اظهارشده از لحاظ نوع جنس، متراژ، وزن، ارزش، کشور سازنده، تعرفه و سایر مشخصات با کالای وارده، با امعان نظر به ضرورت اخذ مجوزهای لازم، به منظور وصول صحیح وجوه متعلقه، اعمال دقت لازم در نمونهبرداری و توجه به نوع و ماهیت پارچه، یکنواختبودن پارچههای هر قلم اظهاری، کنترل دقیق متراژ، پیشگیری از اظهار پارچه ذیل تعرفه و شناسههای ارزش نامرتبط یا جابهجایی پارچه بین اقلام اظهاری در اظهارنامهای که فاکتور آن چند قلمی است در دستور کار قرار گیرد.
افزایش حساسیتها در حوزه تخلفات تشریفات پارچه در گمرک
با توجه به اظهارات سالهای اخیر مسئولانی از جمله دفتر تخصصی وزارت صمت و همچنین تولیدکنندگان پارچه در ایران میتوان گفت عمده قاچاق پارچه به داخل کشور از مبادی قانونی صورت میگیرد. یکی از چالشهای این حوزه تشخیص و ارزشگذاری صحیح پارچه است. چالش در این است که از طریق دستگاههای ایکسری نمیتوان تفاوت اقلام پارچه در محمولههای تجاری را شناسایی کرد. به این ترتیب ممکن است تخلفاتی در زمینه اظهار پارچههای کمارزش در برابر قاچاق پارچههای با ارزش بالاتر که باید مشمول تعرفههای بسیار بالاتری شوند، انجام شود، با این حال برخی ابهامات از سوی صنف تولیدکنندگان داخلی پارچه صورت گرفته بود. به طور مثال طی سالهای اخیر تولیدکنندهای ادعا کرده بود موارد اینچنینی تنها برای شرکتهای خاصی آن هم در یک گمرک خاص رخ میدهد. پس از این اظهارات و بررسیهای صورتگرفته در سالهای اخیر، حساسیتها در زمینه واردات پارچه و ارزشگذاری آن افزایش یافته است.
ورود بازرسی گمرک به تخلفات تعرفه پارچههای وارداتی در جنوب کشور
با توجه به این بخش از شیوهنامه مربوط به ارزشگذاری پارچه میتوان دریافت به سبب موارد مورد ابهام و تخلفات شناساییشده این شیوهنامه جدید تهیه شده است. بر این اساس به نظر میرسد بخشهای نظارتی نیز به موضوع تخلفات رخ داده در زمینه ارزشگذاری پارچه در گمرک ورود کردهاند. ظاهراً تخلفاتی در حوزه اظهار پارچه به گمرک در بخشهای مختلف از جمله تعرفه و شرح کالا رخ داده که بعد از مکاتبه بازرسی گمرک در مرداد ماه اقدامات نظارتی در این خصوص ادامه دارد. شیوهنامهها نیز باید به گونهای طراحی و تنظیم شوند که جلوی بروز چنین ابهامات و تخلفات احتمالی را بگیرند. به نظر میرسد با بررسیهای صورتگرفته روی تخلفات و همچنین ورود نهادهای ناظر در این زمینه دستورالعمل جدید تعیین ارزش پارچه تدوین شده است. باید دید آیا این رویکرد میتواند تأثیری در کاهش قاچاق پارچه داشته باشد یا خیر.
source