جوان آنلاین: بررسی وضعیت واردات خودرو سواری از سال ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۲ حاکی از آن است که ارزش واردات خودرو به کشور در سال ۱۳۹۰ معادل ۸۲۶ میلیون دلار و در سال ۱۳۹۱ معادل یک میلیارد و ۸۹ میلیون دلار بوده است.
به گزارش فارس، در سال ۱۳۹۲ ارزش واردات خودروهای سواری به کشور یک میلیارد و ۶۲۱ میلیون دلار و در سال ۱۳۹۳ معادل ۲ میلیارد و ۱۲۶ میلیون دلار بوده است. در ۱۲ سال گذشته بیشتر تعداد خودروی سواری در سال ۱۳۹۳ به کشور وارد شده است در واقع در این سال ۱۰۳ هزار و ۲۴۷ دستگاه خودرو سواری به کشور وارد شد.
ارزش واردات خودرو به کشور در سال ۱۳۹۴ معادل یک میلیارد و ۲۳۱ میلیون دلار بوده است و در سال ۱۳۹۵ که ۷۶ هزار و ۷۱۵ دستگاه خودرو سواری به کشور وارد شد ارزش واردات این خودروها ۲ میلیارد و ۸ میلیون دلار بوده است.
در سال ۱۳۹۶ نیز ارزش واردات خودرو سواری معادل یک میلیارد و ۸۳۶ میلیون دلار بود.
در سال ۱۳۹۷ با وضع تحریمهای ظالمانه آمریکا علیه ایران واردات خودرو به کشور متوقف شد، اما در این سال ۱۵ هزار خودرو به کشور وارد شده است که احتمالا از ثبت سفارشهای قبلی بوده است.
واردات خودرو طی ۵ سال یعنی در فاصله سالهای ۱۳۹۷ تا اوایل ۱۴۰۱ متوقف بود، اما به دنبال آزاد شدن واردات خودرو در اواسط ۱۴۰۱ باز هم واردات خودرو به کشور آغاز شد و بر اساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در این سال ۸۵۰ دستگاه خودرو سواری به ارزش ۵ میلیارد دلار به کشور وارد شده است.
در سال ۱۴۰۲ نیز به دنبال آزاد شدن واردات خودرو ۱۱ هزار و ۲۳۶ دستگاه خودرو به ارزش ۲۲۳ میلیون دلار به کشور وارد شد.
در سال ۱۳۹۰ تعداد سی و نه هزار و ۷۶۵ دستگاه خودرو به کشور وارد شد و در سال ۱۳۹۱ تعداد ۴۴ هزار و ۸۴۰ دستگاه خودرو سواری به کشور وارد شد. همچنین تعداد خودروهای سواری وارداتی در سال ۱۳۹۲ به کشور معادل ۷۸ هزار و ۸۳۲ دستگاه بود.
همانطور که اشاره شد بیشترین تعداد واردات خودروهای سواری در سال ۱۳۹۳ اتفاق افتاد، اما در سال ۱۳۹۴ واردات خودرو سواری به کشور افت کرد و نسبت به سال ۱۳۹۳ تقریباً به نصف رسید، در این سال ۵۱ هزار و ۳۱۶ دستگاه خودرو به کشور وارد شد.
در سال ۹۷ و در دولت دوازدهم بر اساس تصمیم شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا، واردات خودرو به کشور ممنوع اعلام شد. اما با روی کار آمدن دولت سیزدهم و اهتمام ویژه دولت سیزدهم برای ساماندهی وضعیت عرضه خودرو، شهید آیتالله سید ابراهیم رئیسی به عنوان رئیسجمهور وقت در اسفندماه ۱۴۰۰ برای «بهبود وضعیت صنعت خودروسازی کشور» دستور ۸ مادهای صادر کرد در بند ۴ این دستورالعمل به رفع موانع واردات خودرو تأکید شده بود.
در بند ۴ دستورالعمل مذکور آمده بود که «بهمنظور افزایش رقابتپذیری و رفع شائبه انحصار و جبران کمبود تولید خودرو، موانع قانونی و اجرایی واردات خودرو در سال ۱۴۰۱، حداکثر ظرف سه ماه رفع شود.» بنابراین آییننامه واردات خودرو در خردادماه ۱۴۰۱ توسط رئیس مجلس به رئیسجمهور ابلاغ و پس از آن از سوی رئیسجمهور جهت اجرا به وزیر صنعت، معدن و تجارت ابلاغ شد و بالاخره آییننامه واردات خودرو از سوی وزارت صمت به دولت ارسال و در تاریخ ۲۶ مرداد به تصویب رسید و در سوم شهریور نیز از سوی محمد مخبر معاون وقت رئیسجمهور ابلاغ شد.
پس از ابلاغ آئیننامه واردات خودرو، اقدامات لازم برای واردات خودرو مانند ثبت سفارش و فراهمسازی سایر ملزومات از جمله تأمین ارز آغاز شد. البته پس از تصویب آئیننامه واردات خودرو در مهرماه ۱۴۰۱، رئیس مجلس شورای اسلامی در نامهای به رئیسجمهور با بیان ایرادات، مصوبه دولت درباره تعیین ساز و کار واردات خودرو را مغایر قانون عنوان کرد و به همین دلیل در آبانماه ۱۴۰۱، محمد مخبر معاون وقت رئیسجمهور شهید با ارسال نامهای به سازمانها و وزارتخانههای مرتبط، اصلاح تصویبنامه قبلی واردات خودرو را ابلاغ کرد.
بر اساس تازهترین آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران در ۶ ماهه اول سال جاری ۲۲ هزار و ۲۶۴ دستگاه خودرو سواری از گمرکات ترخیص قطعی و وارد کشور شده است که ارزش این تعداد خودرو وارداتی به کشور در ۶ماهه امسال ۴۳۸ میلیون و ۵۵۷ هزار دلار بوده است.
source