1
اگر خرچنگ آب شیرین باشید، مکان زندگی شما میتواند تفاوت بزرگی ایجاد کند. در آمریکای شمالی، این سختپوستان کوچک با مشکلات جدی مانند تخریب زیستگاه، احداث سدها و آلودگی مواجه هستند که بسیاری از گونههای آنها را نیازمند کمک فوری کرده است.
در مقابل، برخی از همین گونهها که به اروپا معرفی شدهاند، محیط زیست آنجا را آنقدر مطلوب یافتهاند که به گونههای مهاجم تبدیل شدهاند. آنها گونههای بومی را کنار زده و بیماریهایی را گسترش دادهاند که گونههای محلی را به سوی انقراض سوق میدهند.
اطلس قابل جستجو: دنیای خرچنگهای آب شیرین
پیش از این، پژوهشگران و برنامهریزان حفاظتی برای یافتن مکانهایی که گونههای خاص خرچنگ در آنها ثبت شده بود، باید منابع داده متعددی را بررسی میکردند. اما اکنون یک پروژه نقشهبرداری جدید به رهبری دانشگاه غرب تیمیشوارا رومانی (WUT) و دانشگاه ایلینوی در اربانا-شمپین اطلاعات مربوط به 427 گونه خرچنگ و بیش از 100,000 رکورد مشاهدهای را در اولین اطلس جهانی قابل جستجو به نام دنیای خرچنگهای آب شیرین گردآوری کرده است.
اهمیت بومشناختی خرچنگهای آب شیرین
بلومر، یکی از محققان این پروژه، میگوید: «یکی از ابتداییترین اطلاعاتی که باید در مورد یک گونه بدانیم این است که کجا زندگی میکند: محدوده توزیع و گستره زیستگاهش. اما برای بسیاری از گونههای خرچنگ این اطلاعات را نداریم.»
«حدود یکسوم خرچنگهای آب شیرین در معرض خطر یا در حال انقراض محسوب میشوند، اما برای حدود 20 درصد دیگر، دادههای کافی برای ارزیابی وضعیت حفاظتی آنها نداریم.»
بلومر اذعان میکند که بسیاری از مردم خارج از حوزه تخصصی او ممکن است توجهی به خرچنگها نداشته باشند، اما بر اهمیت آنها تأکید میکند. خرچنگهای آب شیرین بهعنوان گونههای کلیدی در اکوسیستمهای آب شیرین شناخته میشوند و نقشهای مهمی را بهعنوان منابع غذایی سایر حیوانات و بهعنوان مهندسان اکوسیستم ایفا میکنند. آنها با ساختن لانهها، زیستگاههایی را برای بسیاری از گونهها در محیطهای نیمهخشکی ایجاد میکنند. با این حال، تأثیر آنها بهعنوان گونههای مهاجم نیز قابل توجه است.
نیاز فوری به اقدام هماهنگ
میهایلا یون، یکی از خالقان اطلس و پژوهشگر مؤسسه زیستشناسی بخارست، آکادمی رومانی، میگوید: «گونههای مهاجم یکی از جدیترین چالشها برای تنوع زیستی در اروپا هستند و پیامدهای اکولوژیکی، اقتصادی و اجتماعی عمیقی دارند.»
«آنها اکوسیستمها را مختل میکنند، با گونههای بومی رقابت میکنند و هزینههای قابل توجهی را به بخشهایی مانند کشاورزی و شیلات تحمیل میکنند. در برخی موارد حتی سلامت عمومی را تهدید میکنند. یک رویکرد یکپارچه و علمی برای کاهش تأثیر آنها ضروری است.»
این تغییرات بومشناختی بهصورت محلی اتفاق میافتند، اما برای حفاظت مؤثر و کاهش گسترش گونههای مهاجم به همکاری جهانی نیاز است. به همین دلیل، یون، بلومر و همکارانشان معتقدند که اطلس جهانی خرچنگهای آب شیرین تفاوت قابل توجهی ایجاد خواهد کرد.
ساخت اطلس جهانی خرچنگهای آب شیرین
بلومر میگوید: «ما تغییرات آبوهوایی، از دست رفتن زیستگاه و گسترش بینالمللی گونههای مهاجم و بیماریها را بررسی میکنیم. این مسائل جهانی نیازمند همکاریهای جهانی برای پیشرفت و ایجاد تأثیر است.»
لوسیان پارولسکو، استاد دانشگاه WUT و هماهنگکننده پروژه اطلس، میگوید: «پلتفرم دنیای خرچنگهای آب شیرین™ (WoC) طراحی شده است تا به ابزاری تحولآفرین در تحقیقات و مدیریت تنوع زیستی تبدیل شود.»
او افزود: «این اطلس بهعنوان زیرساختی برای ادغام دادههای معتبر کارشناسان و بهکارگیری تکنیکهای پیشرفته تحلیل برای حل چالشهای اکولوژیکی فوری، مانند مدیریت گونههای مهاجم، عمل میکند.»
پارولسکو ادامه میدهد: «WoC نمونهای از آینده زیرساختهای دادههای تنوع زیستی است – دسترسپذیر، یکپارچه و هدفمحور. با تمرکز بر اکوسیستمهای آب شیرین، بهویژه گونههای خرچنگ، نیاز فوری به ابزارهایی را که فراتر از جمعآوری دادهها، راهحلهایی ارائه میدهند، برطرف میکند.»
تقویت تلاشهای حفاظتی
فرآیند ایجاد اطلس شامل استخراج مختصات GPS از هر رکورد مدرن مربوط به حضور خرچنگها در ادبیات علمی و همچنین مجموعههای موزهها و آژانسها بوده است.
چندین هزار رکورد از مجموعه سختپوستان مؤسسه تحقیقات تاریخ طبیعی ایلینوی استخراج شد. کریستوفر تیلور، یکی از خالقان اطلس و سرپرست بازنشسته این مجموعه، نزدیک به 30 سال آن را جمعآوری و مدیریت کرده است.
اطلس بیش از 100,000 نقطه دادهای را روی نقشهای جهانی نمایش میدهد که در مقیاسهای 20 کیلومتر مربعی قابل مشاهده است و شامل ابزاری برای جستجوی آدرسها نیز میباشد. بلومر اشاره میکند که این مقیاس فضایی برای برنامهریزی حفاظتی معنادار است، اما مکانهای دقیق گونههای حساس یا در خطر را نشان نمیدهد.
محققان و مدیران منابع میتوانند برای دسترسی به دادههای مکان دقیقتر، در وبسایت ثبتنام کنند. بهروزرسانیهای آینده اطلس قابلیتهای آن را افزایش خواهد داد.
پارولسکو میگوید: «از طریق همکاری با کارشناسان بینالمللی و بهرهگیری از پیشرفتهای علمی، WoC قصد دارد دادههای اکولوژیکی را با ابزارهای جغرافیایی و پیشبینی ترکیب کند. این ابزارها از تحلیلهای خاصی مانند نقشهبرداری از پویایی گونههای مهاجم، ارزیابی مناسب بودن زیستگاه و پیشبینی روند جمعیتی پشتیبانی خواهند کرد.»
افزایش آگاهی و علاقه عمومی به خرچنگها
بلومر میگوید: «واقعیت ناخوشایند در زیستشناسی حفاظت این است که بسیاری از گونههایی که توجه و بودجه دریافت میکنند، گونههای بزرگ و جذابی هستند که مردم آنها را در تلویزیون یا باغوحشها میبینند.»
او ادامه میدهد: «این وبسایت دسترسی عمومی به اطلاعاتی درباره آنچه در نزدیکی آنها زندگی میکند را بهبود میبخشد و ممکن است مردم را به محیط محلی خود علاقهمند کند. امیدوارم ببینند که خرچنگها به اندازه شیرها و کرگدنها جالب هستند.»
این مطالعه در مجله PeerJ منتشر شده است.
source