ساعت 24 -با وجود قدرت یکپارچه در واشنگتن، ریاست جمهوری دوم ترامپ با موانعی در حوزه سیاست خارجی در منطقه خاورمیانه، به ویژه بر سر تداوم آتش بس میان اسرائیل و حماس مواجه است.

ساعت 24 – با وجود قدرت یکپارچه در واشنگتن، ریاست جمهوری دوم ترامپ با موانعی در حوزه سیاست خارجی در منطقه خاورمیانه، به ویژه بر سر تداوم آتش بس میان اسرائیل و حماس مواجه است.  

روابط بین ایالات متحده و خاورمیانه در گذشته، سختیهای را پشت سر گذاشته است، مانند بحران گروگانگیری در ایران، زمانی که ۵۳ دیپلمات و شهروند آمریکایی از ۴ نوامبر ۱۹۷۹ تا آزادی آن‌ها در ۲۰ ژانویه ۱۹۸۱ گروگان گرفته شدند. بسیاری از ایرانیان آن را اقدامی ضد نفوذ آمریکا در کشور می‌دانستند که انقلاب را تضعیف می‌کرد. ولی جیمی کارتر، رئیس جمهور ایالات متحده، آن را باج گیری، تروریسم و ​​هرج و مرج می‌دانست. برخی از دانشجویان ایرانی که در حمله به سفارت آمریکا نقش داشتند، بعدها به چهره‌های برجسته دولت، سپاه پاسداران و ارتش تبدیل شدند.

یکی دیگر از لحظات سخت، حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر بود، زمانی که ۱۹ تروریست هواپیماهای مسافربری را ربودند و نیویورک و پنتاگون را هدف قرار دادند.

آمنون آران، استاد سیاست بین‌الملل خاورمیانه در دانشگاه سیتی لندن است. او میگوید: «من فکر می‌کنم ریاست‌جمهوری جیمی کارتر و به‌ویژه توانایی دولت کارتر برای میانجی‌گری و تضمین آنچه که عملاً اولین صلح اعراب و اسرائیل بین مصر و اسرائیل در سال ۱۹۷۹ بود،.»

پروفسور آران همچنین پیشرفت‌های حاصل شده توسط اولین دولت ترامپ در اجرای توافقنامه آبراهام را برجسته می‌کند. این دو توافقنامه که در ۱۵ سپتامبر ۲۰۲۰ در کاخ سفید امضا شد، باعث شد امارات متحده عربی و بحرین حاکمیت اسرائیل را به رسمیت بشناسند و امکان برقراری روابط دیپلماتیک کامل را فراهم کنند. پیمان ابراهیم بعداً به مراکش و سودان گسترش یافت.

دریافت رایگان خبرنامه با خبر-پیامک‌های ما اخبار را بصورت زنده دریافت کنید آبونه شوید

در طول اولین ریاست جمهوری خود، ترامپ همچنین اورشلیم را به عنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت شناخت و ادعاهای خود را بر شهر مورد مناقشه و همچنین الحاق بلندی‌های جولان توسط اسرائیل، که از سوریه در جنگ خاور میانه در سال ۱۹۶۷ تصرف شد، تقویت کرد.

او طرح صلحی را با فلسطینی‌ها ارائه کرد که به طور گسترده به نفع اسرائیل تلقی می شد. شهرک سازی در کرانه باختری اشغالی توسط اسرائیل که مانعی بر سر راه ایجاد یک کشور فلسطینی تلقی می‌شود، در دوران ریاست جمهوری او افزایش یافته است.

دولت بایدن در حال پیشرفت در گسترش تلاش‌های دیپلماتیک برای تعامل با عربستان سعودی بود تا زمانی که وقایع این روند را متوقف کرد. حدود ۲۵۰ نفر در حمله حماس در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ ربوده شدند که جرقه یک جنگ ۱۵ ماهه را برانگیخت. آتش بس میان اسرائیل و حماس در ۱۵ ژانویه ۲۰۲۵، اندکی قبل از روی کار آمدن رئیس جمهور ترامپ برای دور دوم، اعلام شد.

این قرارداد در ۱۹ ژانویه اجرایی شد و منجر به آزادی گروگان‌های اسرائیلی شد که از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ در نوار غزه در ازای ستیزه جویان حماس و اسرای فلسطینی به سر می‌بردند. حدود صد گروگان هنوز در غزه نگهداری می شوند، بقیه آزاد شده، نجات یافته و یا اجساد آن‌ها پیدا شده است. وضعیت همچنان حساس است و یکی از اولین وظایف پرزیدنت ترامپ در منطقه، ترویج مذاکرات برای آتش بس دائمی خواهد بود.

source

توسط wisna.ir