دو مستند «فیلم ناتمام» و «دریای پارس» از ساخته زنده یاد منوچهر طیاب با حضور فرهاد ورهرام و ارد عطارپور امروز ۲۸ اردیبهشت ماه در موزه سینما به نمایش درمی‌آید.

براساس اطلاعات و جزئیاتی که ایسنا درباره این آثار از فیلمخانه ملی ایران کسب کرد، «فیلم ناتمام» که در سال ۴۸-۱۳۴۷ فیلمبرداری شده است، حکایت از اشتیاق و اراده فیلمساز برای ساختن مستندی در مورد جغرافیا، معماری، زندگی و امرار معاش مردم شهرها و بنادر خلیج فارس در آن دوران دارد، که البته هرگز به پایان تولید نرسید و تا سال‌ها هم هیچ نشانی از این راش ها وجود نداشت.

بالاخره و پس از سال‌ها با تلاش فیلمخانه ملی ایران تصاویر فیلمبرداری شده یافت شدند و پس از اصلاح و مرمت این راش‌ها، با توجه به فقدان مرحوم طیاب و برای نزدیک شدن به ذهنیت فیلمساز در روند تدوین و آماده‌سازی این تصاویر، از همکاران او در فیلم دریای پارس دعوت به همکاری شد. البته نتیجه را هرگز نمی‌توان یک فیلم تمام شده از استاد طیاب دانست و فقط تلاشی بوده برای احیای این گنجینه تصویری ارزشمند درباره یک روزگار سپری شده در جنوب کشورمان، با نزدیک شدن هر چه بیشتر به ساختار مورد نظر فیلمساز.

در سال ۱۳۸۵ منوچهر طیاب فیلمی در مورد پهنه‌ آبی جنوب کشورمان به نام «دریای پارس» ساخته است.

در این زمینه باید یادآوری شود که آثار متعدد منوچهر طیاب اگرچه از تنوع موضوعی بارزی برخور دارند، اما بی تردید نگاه و گرایش او به معماری و جغرافیای ایران و زندگی مردم و همچنین علاقه خاص او به دراماتیزه کردن محتوا، به مستندهای او ویژگی خاصی بخشیده است.

در سال‌های ۴۸- ۱۳۴۷ نگاه طیاب به شهرها و بنادر خلیج فارس معطوف شد؛ به مختصات جغرافیایی و نحوه زندگی و امرار معاش مردم آن سال‌ها در این خطه بکر و دور مانده از نظرها. در آن زمان، به دلایلی این تصاویر فیلم برداری شده به اثری ساخته و پرداخته تبدیل نشد و تمامی فیلم‌های گرفته شده به صورت راش باقی ماند و تا سال‌های بعد هم هیچ نشانی از این راش ها وجود نداشت. در سال ۱۳۸۶ نگاه منوچهر طیاب یک بار دیگر متوجه سواحل جنوبی ایران شد و با همکاری مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی، مستندی به نام «دریای پارس» حاصل تلاش دوباره فیلمساز برای شناخت این بخش مهم از سرزمین ایران شد.

بالاخره و پس از سال‌ها با تلاش فیلمخانه ملی ایران تصاویر فیلمبرداری شده در سال‌های ۴۸-۴۷ از خرمشهر تا بندرعباس تا چابهار و … و تاجزایر کیش و هرمز و قشم، یافت شدند؛ این تصاویر توسط آقای سید علیرضا (سعید) رضویان، تدوینگر فیلم «دریای پارس»، تدوین و با استفاده از صداهای فیلم اخیر (برای حفظ اصالت این ساخته فیلمساز) و پس از اصلاح و مرمت تصاویر و صدا، به صورت فیلمی ۳۷ دقیقه‌ای آماده نمایش شده است.  

در هفته میراث فرهنگی و همزمان با روز جهانی و ملی موزه‌ها (۲۸ اردیبهشت)، ساعت ۱۷ امروز، فرصت مغتنمی است برای علاقه‌مندان سینمای مستند و آثار منوچهرطیاب تا در سالن فردوس موزه سینمای ایران به دیدن این فیلم تازه بنشینند. پس از نمایش فیلم هم نشستی برپا خواهد شد.

انتهای پیام

source

توسط wisna.ir