سیب‌زمینی‌ها که ممکن است مدت‌ها زیر سایه همتایان کم‌نشاسته‌تر خود بوده‌اند، طبق تحقیقات جدید می‌توانند یک تغییر بزرگ برای افرادی که به دیابت نوع ۲ مبتلا هستند و به دنبال بهبود سلامت قلب هستند، باشند.

سیب‌زمینی‌ها که اغلب به خاطر محتوای کربوهیدراتشان مورد انتقاد قرار می‌گیرند، به ویژه هنگامی که به درستی تهیه شوند، یک منبع مغذی قدرتمند ارائه می‌دهند که می‌تواند دور کمر را کاهش دهد و سطح قند خون را بهبود بخشد.

با وجود محتوای غنی از مواد معدنی و فواید بسیاری برای سلامتی، سیب‌زمینی‌ها توسط بسیاری از افرادی که به وزن خود حساس هستند، به ناحق مورد بدنامی قرار گرفته‌اند.

اما یافته‌های جدید ندا اخوان، استادیار گروه علوم حرکت‌شناسی و تغذیه در دانشکده علوم بهداشتی یکپارچه دانشگاه نوادا لاس‌وگاس (UNLV)، قرار است نحوه دید ما به این سبزیجات همه‌کاره را دگرگون کند.

اخوان که اخیراً یافته‌های خود را به اتحادیه تحقیقات و آموزش سیب‌زمینی ارائه کرده، انگیزه‌اش از انجام این مطالعه را توضیح داده است.

اخوان گفت: «من از تحقیق درباره مواد غذایی که در دنیای تغذیه بسیار بدنام شده‌اند، لذت می‌برم. بیشتر افراد سیب‌زمینی را به عنوان ماده‌ای می‌شناسند که عمدتاً سرخ شده است یا مقدار زیادی چربی دارد، و ما می‌خواستیم نوری به چگونگی عملکرد و سالم بودن سیب‌زمینی – وقتی که به درستی تهیه می‌شود – بتابانیم.»

فواید سیب‌زمینی برای سلامت قلب

تحقیقات روی ۲۴ نفر با دیابت نوع ۲ که به خوبی کنترل شده بود، متمرکز شد. به شرکت‌کنندگان در گروه مطالعه سیب‌زمینی پخته با پوست داده شد که به اندازه ۱۰۰ گرم وزن داشت و حاوی ۲۰ گرم کربوهیدرات بود تا به عنوان میان‌وعده یا خوراک جانبی روزانه مصرف شود. گروه کنترل، میزان معادل برنج سفید را مصرف کردند.

مطالعه به مدت ۱۲ هفته ادامه داشت، که حداقل مدت زمان لازم برای مشاهده تغییرات در کنترل قند خون و شاخص‌های سلامت قلبی‌متابولیک است.

شرکت‌کنندگان اجازه داشتند سیب‌زمینی‌ها را با گیاهان، ادویه‌ها، یا تا نیم قاشق غذاخوری کره طعم‌دار کنند، تنها محدودیت این بود که سیب‌زمینی نباید سرخ شود.

مطالعه اخوان باور می‌شود که اولین مطالعه‌ای از این نوع است که به طور علمی فواید قلبی عروقی سیب‌زمینی برای بزرگسالان مبتلا به دیابت را اندازه‌گیری می‌کند.

سیب‌زمینی برای سلامت قلب

نتایج نشان‌دهنده تأثیر مثبت سیب‌زمینی بود. آن شرکت‌کنندگانی که سیب‌زمینی مصرف کردند، کاهش ملایمی در سطح قند خون ناشتا، بهبود در ترکیب بدنی، دور کمر، و کاهش در ضربان قلب استراحت را مشاهده کردند.

اخوان گفت: «نتایج مطالعه ما شواهدی را فراهم می‌کند که نشان می‌دهد سیب‌زمینی‌های سفید می‌توانند به صورت سالم در رژیم غذایی افراد مبتلا به دیابت نوع ۲، وقتی که به جای سایر غذاهای با بار گلیسمی بالا، مانند برنج سفید دانه‌بلند، مصرف شوند، گنجانده شوند.»

«علاوه بر این، هیچ اثر مضر بر روی نتایج سلامت مشاهده نشد و برخی فواید سلامت قلبی‌متابولیک نشان داده شد که با آنچه ما انتظار داشتیم همخوانی داشت. بنابراین، افراد دیابتی نباید از سیب‌زمینی دوری کنند.»

اخوان بر اهمیت تعادل و روش‌های تهیه تأکید کرد. «سیب‌زمینی یک غذای بسیار متنوع است و می‌تواند با بیشتر انواع غذاها مصرف شود، اما باید مطمئن شوید که آنها را در یک رژیم غذایی متعادل گنجانده‌اید.»

«برای افرادی که زمان کافی ندارند، پیشنهاد می‌کنم یک دسته بزرگ از سیب‌زمینی‌های پخته یا کبابی تهیه کنید و آنها را برای مدتی آماده کنید. من مخالف جوشاندن سیب‌زمینی نیستم، اما می‌خواهید تا حد ممکن پتاسیم پوست سیب‌زمینی را حفظ کنید و وقتی آنها را می‌جوشانید مقداری از آن را از دست می‌دهید.»

منبع پتاسیم رژیمی

سیب‌زمینی‌ها غنی‌ترین منبع پتاسیم رژیمی در رژیم‌های غذایی غربی هستند، و رژیم‌های غذایی با پتاسیم بالا نشان داده‌اند که می‌توانند از فشار خون بالا و توسعه دیابت نوع ۲ جلوگیری کنند.

علاوه بر این، پوست سیب‌زمینی حاوی نوعی فیبر به نام «نشاسته مقاوم» است که نشان داده شده است که کنترل قند خون، پروفایل‌های لیپیدی، و سیری را بهبود می‌بخشد. به دلیل این فواید اضافی برای سلامتی، اخوان توصیه می‌کند که سیب‌زمینی‌ها را با پوست مصرف کنید.

بنابراین، دفعه بعد که خواستید یک موز بردارید، پیشنهاد می‌دهد که به جای آن به سیب‌زمینی دست بزنید. اخوان اشاره کرد: «بسیاری از مردم با شنیدن اینکه سیب‌زمینی پتاسیم بیشتری نسبت به موز دارد، شگفت‌زده می‌شوند.»

«باور کنید یا نه، یک سیب‌زمینی پخته یکی از سیرکننده‌ترین غذاهایی است که در رژیم غذایی غربی مصرف می‌شود. و هنگامی که به صورت پخته مصرف می‌شود، توانایی ما را برای احساس سیری در طول روز افزایش می‌دهد.»

نگاه به آینده، اخوان قصد دارد مطالعه خود را گسترش دهد تا جمعیت شرکت‌کنندگان بیشتری و متنوع‌تری را شامل شود، همچنین نقش مصرف سیب‌زمینی در الگوی غذایی مدیترانه‌ای و تأثیرات آن بر الگوهای غذایی و فواید مرتبط با سلامتی را مورد بررسی قرار دهد.

source

توسط wisna.ir