جوان آنلاین: کارشناس اقتصادی معتقد است حذف ارز چندنرخی و تک‌نرخی‌شدن ارز از ضروریات رشد اقتصادی ایران است. منابع ارزی کشور به جای اتکا به واردات محصولات نهایی و کالا‌های اساسی باید به گونه‌ای تخصیص یابد که حمایت از تولید و توسعه کشور باشد نه اینکه به یک ابزار تنبیهی برای صادرکنندگان تبدیل شود و کشور را به دروازه واردات تبدیل کند. 
ارسلان محمدی، کارشناس اقتصادی در گفتگو با «جوان» با اشاره به لزوم اصلاح نظام ارزی کشور جهت جلوگیری از هدررفت ارزی کشور گفت: دولت چهاردهم ایران انتظار روشنی برای حذف ارز چند نرخی و تک‌نرخی‌شدن ارز دارد. این حرکت برای رشد و توسعه اقتصادی کشور ضروری است. دولت جدید به جای تشویق واردات و مجازات صادرکنندگان با نرخ ارز بسیار پایین برای واردات، بر یکسان‌سازی نرخ ارز و تک‌نرخی‌شدن ارز تمرکز کند. 
وی افزود: این امر امکان تخصیص منابع ارزی برای توسعه صنعتی و تکمیل زنجیره ارزش را فراهم می‌کند و در نتیجه نیاز کاذب به واردات یا مصرف بی‌رویه کالا‌های وارداتی با ارز ارزان را از بین می‌برد. متأسفانه منابعی که می‌توانست رشد اقتصادی بیشتری را برای کشور به ارمغان بیاورد، اکنون با تداوم ارز چند نرخی در اقتصاد هدر می‌رود. این وضعیت باعث می‌شود تا توسعه پتروشیمی‌ها و تکمیل زنجیره ارزش نفت با دلار‌های نفتی محدود شود که چالشی جدی است و نیاز به توجه فوری دارد. 
محمدی ادامه داد: تخصیص منابع ارزی با قیمت‌های ثابت و سرکوب شده در شرایط تورم سالانه بالای ۳۰ درصد نشانه بارز استفاده ناکارآمد از منابع است. منابع ارزی کشور به جای اتکا به واردات محصولات نهایی و کالا‌های اساسی باید به گونه‌ای تخصیص یابد که حمایت از تولید و اشتغال کشور باشد. این رویکرد تنها منجر به از بین رفتن خودکفایی در بخش کشاورزی و در نتیجه وابستگی به نهاده‌های وارداتی می‌شود. 
این کارشناس اقتصادی در رابطه با پدیده مخرب ارز چندنرخی در اقتصاد کشور و نابودی منابع ارزی گفت: سرکوب قیمت‌های نسبی با تکیه بر ارز چندنرخی در اقتصاد ایران موضوع مهمی است که مدت‌هاست گریبان کشور را گرفته است. تخصیص یارانه‌های فرآیندی منجر به پدیده مخرب اقتصاد یارانه‌ای و در نتیجه از بین رفتن تولید داخلی و افزایش وابستگی به کالا‌های وارداتی شده است. این تصور که ارز ارزان به تولید و اشتغال کشور کمک می‌کند نادرست است، چراکه تنها منجر به از بین رفتن خودکفایی و ادامه پرداخت ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی برای واردات کالا‌های اساسی می‌شود. 
وی ادامه داد: حذف ارز چند نرخی و تک نرخی شدن ارز برای رشد اقتصادی کشور ضروری است. این اقدام امکان تخصیص منابع ارزی برای توسعه صنعتی و تکمیل زنجیره ارزش را فراهم می‌کند و در نتیجه نیاز کاذب به واردات یا مصرف بی‌رویه کالا‌های وارداتی با ارز ارزان را از بین می‌برد. همچنین به کاهش هزینه‌های واردات محصولات نهایی و کالا‌های اساسی کمک می‌کند که منجر به کاهش قیمت کالا‌ها و خدمات می‌شود. 
این کارشناس اقتصادی در پایان گفت: حذف ارز چند نرخی و تک‌نرخی‌شدن ارز از ضروریات رشد اقتصادی ایران است. منابع ارزی کشور به جای اتکا به واردات محصولات نهایی و کالا‌های اساسی باید به گونه‌ای تخصیص یابد که حمایت از تولید و توسعه کشور باشد نه اینکه به یک ابزار تنبیهی برای صادرکنندگان تبدیل شود و کشور را به دروازه واردات تبدیل کند. دولت باید بر یکسان‌سازی نرخ ارز و تک‌نرخی‌شدن ارز متمرکز شود و منابع ارزی را برای توسعه صنعتی و تکمیل زنجیره ارزش تخصیص دهد. این رویکرد به کاهش هزینه‌های واردات محصولات نهایی و کالا‌های اساسی کمک می‌کند و در کنار آن به سمت اعطای کالابرگ برای حمایت از سبد مصارف کالا‌های اساسی خانوار حرکت کند.

source

توسط wisna.ir