جوان آنلاین: اهمیت ویژهای در ساخت پتروپالایشگاه از نظر خنثیسازی تحریمها، تبدیل شدن به قطب پتروپالایشگاهی منطقه، تنوع بخشیدن به درآمدهای ارزی کشور با تکیه بر توسعه زنجیره ارزش نفتخام و جلوگیری خامفروشی نفت وجود دارد که همه این موارد بیانگر این است که اهمیت راهبردی دارد که به سمت ساخت پتروپالایشگاه حرکت کنیم و ضروری است وزیر جدید نفت این پروژه را در اولویت برنامههای عملیاتی خود قرار دهد.
فاصله گرفتن از خامفروشی طی سالهای گذشته همواره مورد تأکید مقام معظم رهبری بوده است. در اسناد بالادستی همچون برنامه هفتم توسعه نیز بر این امر تأکید شده است. پتروپالایشگاهها به عنوان بستری برای خلاصشدن از خامفروشی مطرح هستند. در این واحدهای عظیم صنعتی امکان تولید فرآوردهها و محصولات نهایی فراهم میشود که به لحاظ ارزآوری، اشتغالآفرینی، رونق تولید و صنعت و مقابله با تحریمها برایمان مزیتهای فراوانی دارند. به ویژه کارشناسان بر این امر تأکید میکنند که راهاندازی پتروپالایشگاههای کوچک باید در دستور کار باشد. این واحدها نسبت به پتروپالایشگاههای بزرگ نیاز به سرمایه کمتری دارند و زودتر به بهرهبرداری میرسند. راهاندازی پتروپالایشگاهها نیاز به سرمایهگذاری بالایی دارد. با توجه به اینکه در شرایط تحریم به لحاظ منابع مالی با محدودیت روبهرو هستیم، بحث استفاده از ظرفیتهای بخش خصوصی مطرح شده است. مجلس نیز مشوقهایی برای جذب سرمایه گذاران پیشبینی کرده است. اجرای این مشوقها میتواند به جذب سرمایهها کمک کند و بستری برای فاصلهگرفتن از خامفروشی در کشور به وجود بیاورد. از همینرو اهمیت ویژهای در ساخت پتروپالایشگاه از نظر خنثیسازی تحریمها، تبدیلشدن به قطب پتروپالایشگاهی منطقه، تنوعبخشیدن به درآمدهای ارزی کشور با تکیه بر توسعه زنجیره ارزش نفتخام و جلوگیری خامفروشی نفت وجود دارد که همه این موارد بیانگر این است، اهمیت راهبردی دارد که به سمت ساخت پتروپالایشگاه حرکت کنیم. ساخت پتروپالایشگاه جزء حیاتی استراتژی انرژی ایران است و ضروری است وزیر جدید نفت این پروژه را در اولویت برنامههای عملیاتی خود قرار دهد. وزیر جدید نفت با اولویتبندی ساخت پتروپالایشگاه میتواند به هدف قابل توجهی که در برنامه هفتم توسعه مشخص شده است، دست یابد و پایداری و رشد بلندمدت صنعت انرژی کشور را تضمین و ایران را به قطب پتروپالایشگاهی منطقه تبدیل کند.
توسعه پتروپالایشگاهها باید در دستور کار وزیر نفت جدید باشد
نادرقلی ابراهیمی، نماینده مجلس در گفتگو با «جوان» در خصوص لزوم توسعه پتروپالایشگاهها در کشور تصریح کرد: پتروپالایشگاهها مصادیقی از تجمیع واحدهای پتروشیمی و پالایشگاهی هستند. در دنیا ثابت شده است که تجمیع این واحدها میتواند به افزایش قابل توجه ارزش افزوده در کشور منجر شود. در این روند از خام فروشی فاصله میگیریم و تولید فرآوردهها و محصولات نهایی در دستور کار قرار میگیرد.
وی ادامه داد: سال ۱۳۹۷ مصوبهای را در مجلس درخصوص احداث پتروپالایشگاهها با استفاده از سرمایهگذاری مردمی و اختصاص تنفس خوراک داشتیم. این مسئله برای ما اهمیت دارد که دولت چهاردهم به اجرای مصوبات مجلس بپردازد و امور را در این چارچوب پیش ببرد.
نماینده مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: اکثر پتروشیمیهای کشور گازپایه هستند و بر پایه میعانات گازی کار میکنند. باید خوراک پالایشگاهها را در جهت توسعه پتروشیمیها استفاده کنیم. بنابراین، مرتبط شدن پالایشگاهها و پتروشیمیها به شدت میتواند بر فاصلهگرفتن از خامفروشی اثرگذار باشد.
ابراهیمی گفت: توسعه پتروپالایشگاهها مزیتهای چندجانبهای برای کشور دارد. علاوه بر اینکه به افزایش ارزآوری منجر میشود، بستری برای بیاثرسازی تحریمها فراهم میکند. توسعه این مجتمعهای صنعتی میتواند در افزایش رونق اقتصادی برای کشور مؤثر باشد. توسعه پتروپالایشگاهها در نهایت باعث بالارفتن حاشیه سود پالایشگاهها میشود که برایمان اهمیت بالایی دارد.
وی ادامه داد: ارزآفرینی پالایشگاهها و پتروشیمیها در شرایط تحریمی میتواند فرصتهای جدیدی را در شرایط تحریمی پیش روی ما قرار دهد. به ویژه با توجه به اینکه شرکتهای دانشبنیان از توانمندیهای بالایی طی سالهای اخیر بهرهمند شدهاند، میتوانیم با استفاده از تخصص آنها به توسعه پتروپالایشگاهها مبادرت کنیم.
نماینده اراک، کمیجان و خنداب در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: یکی از مهمترین مشکلات پیشروی توسعه واحدهای پتروپالایشگاهی در کشور موضوع تأمین مالی است. به ثمر نرسیدن فاینانسهای خارجی نیز از دیگر مشکلات است. نیاز است دولت چهاردهم برنامه مدونی در زمینه جذب سرمایههای مردمی برای توسعه پتروپالایشگاهها داشته باشد.
ابراهیمی گفت: مقام معظم رهبری در نامگذاری سال جاری بر شاخصه مشارکت مردم تأکید کردند. واقعیت این است که از ابتدای انقلاب تا الان کارهای کشور با مشارکت مردم پیش رفته است. هرجا زمینه برای حضور بخش خصوصی و مردم فراهم شده است، پیشرفت داشتهایم و هر جا از این ظرفیت غفلت کردهایم، متضرر شدهایم.
وی ادامه داد: در اسناد بالادستی از جمله برنامه ششم توسعه مصوباتی داشتیم مبنی بر اینکه ریلگذاریهایی در راستای استفاده از ظرفیت بخش خصوصی در پالایشگاهها و پتروشیمیها داشته باشیم. وزیر نفت آینده باید برنامه مدونی برای اجرای این مصوبات داشته باشد.
نماینده مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: با استفاده از سرمایههای سرگردان که در بخشهایی مانند مسکن، طلا، خودرو و… به کار انداخته شدهاند، میتوانیم به توسعه پتروپالایشگاهها بپردازیم. جذب سرمایه بخش خصوصی نیاز به مشوق دارد. اعمال مشوقهایی که در قانون پیشبینی شده است، از جمله تخصیص تنفس خوراک میتواند بسیار کمککننده باشد.
ابراهیمی در خصوص لزوم اجرای مصوبه برنامه هفتم توسعه مبنی بر تهاتر روزانه ۱۵۰ هزار بشکه نفت با تجهیزات مورد نیاز برای پتروپالایشگاهها تصریح کرد: یکی از سیاستهایی که دولت شهید رئیسی به خوبی پیادهسازی کرد، استفاده از ظرفیت تهاتر بود. این روش در شرایط تحریم بسیار کمککننده است و به رفع نیازهای کشور منجر میشود.
وی در پایان تأکید کرد: استفاده از فرصتهایی که در کشور داریم، باید با جدیت در دستور کار باشد. به طور مثال، شرکتهای دانشبنیان به لحاظ فناوری در حوزه نرمافزار و سختافزار به ظرفیتها و توانمندیهایی دست پیدا کردهاند که باید از آنها بهره ببریم.
source