جوان آنلاین: چند هفته‌ای است، همزمان با آغاز موج گرمای هوا در تهران و سراسر کشور برق خانگی و ادارات سه تا چهار ساعت قطع می‌شود. این اتفاق و بی‌نظمی در قطعی برق، ادارات، بخش خصوصی و مشترکان خانگی را به شدت با مشکل مواجه کرده است، در حالی که اگر مانند گذشته برنامه روزانه قطعی برق مناطق اعلام شود، مشترکان به راحتی می‌توانند برنامه‌ریزی کنند. اینکه کارمندان دولت بموقع سرکارشان حاضر شوند، اما برق قطع شود و عملاً کاری انجام نشود، نهایت بی‌تدبیری اطلاع‌رسانی وزارت نیرو در مدیریت بحران انرژی است و مسئولان وزارت نیرو همچنان بر این روند غلط اصرار می‌کنند و تدبیری نمی‌اندیشند. 

قطعی‌های برق و خاموشی‌های کلافه‌کننده در هفته‌های اخیر سبب شده است علاوه بر سختی تحمل گرمای بی‌سابقه این روزها، مشکلات متعددی از جمله خرابی دستگاه‌های خودپرداز، قطع یا کاهش شدید فشار آب در مجتمع‌های مسکونی دارای پمپ فشار آب، اختلال در شبکه تلفن همراه (به دلیل قطع برق دکل‌های BTS)، قطعی اینترنت و ایجاد مشکل برای کسب و کار‌ها طاقت مردم را طاق کند. چنین اندازه قطعی برق و آشفتگی در تأمین پایدار برق در دو سال گذشته بی‌سابقه بوده است. 

مختل شدن زندگی روزمره مردم، توقف تولید صنعتگران، بروز فساد در اقلام فسادپذیر و بروز اختلال در زمانبندی توزیع اقلام فسادپذیر به دلیل ترس از قطعی برق گوشه‌ای از مشکلاتی است که دریک ماه اخیر مردم و فعالان اقتصادی با آن دست و پنجه نرم می‌کنند. در ابتدای تابستان طی توافقی که وزارت نیرو با وزارت صمت انجام داد، مقرر شد دو روز در هفته برق صنایع قطع شود، اما از شهرک‌های صنعتی خبر می‌رسد که بسیاری از کارگران دوماه است به دلیل قطعی برق بخش صنعت بیکار شده و حقوقی دریافت نکرده‌اند. وزارت نیرو ابتدای امسال به منظور مدیریت ناترازی برق در کشور تصمیم گرفت برق صنایع مدیریت شود، اما بخش خانگی قطعی برقی نداشته باشد. به رغم تلاش‌های این وزارتخانه برق روستا‌ها و بسیاری از شهر‌ها و مراکز استان‌ها از همان ابتدای تیرماه روزانه قطع می‌شد. از آنجا که تأمین آب بسیاری از مجتمع‌های مسکونی و حتی روستا‌ها به پمپ آب وابسته است، با قطع برق، آب نیز قطع می‌شد و این اتفاق روستاییان را به شدت با چالش مواجه کرد، اما از هفته پایانی تیرماه که موج گرما در تهران و سراسر کشور آغاز شد، دیگر مدیریت برق از اختیار وزارت نیرو خارج و برخلاف میل‌شان برق خانگی نیز دچار قطعی شد. قطعی برق ابتدا از روزی یک ساعت شروع شدو در هفته جاری به سه تا چهارساعت رسیده است، به طوری که در طول روز اگر به مناطق مختلف پایتخت مراجعه کنید، به وضوح مشاهده می‌کنید برق مناطق قطع می‌شود؛ معضلی که این روز‌ها مردم را به ستوه آورده این است که به دلیل نبود برنامه زمانبندی قطعی برق، ادارات، مراکزآموزشی، بخش خصوصی و حتی مشترکان خانگی دچار سردرگمی شده‌اند. قطع برق یک منطقه مساوی است با قطع برق چراغ‌های راهنمایی، ترافیک خیابان‌ها، قطع شدن سیستم‌های کامپیوتر ادارات و تلفن‌های همراه، به طوری که از ساعت ۸ تا ۱۲ کارمند فلان اداره پشت میزش می‌نشیند و ارباب رجوع در انتظار وصل شدن برق است. بعضاً تا یک بعد از ظهر هم برق وصل نمی‌شود و به دلیل پایان ساعات کاری ادارات، رسیدگی به پرونده ارباب رجوع به روز دیگر ارجاع داده می‌شود. 

قطعی برق برنامه‌ریزی‌شده نداریم

در حالی که قطع برنامه‌ریزی شده برق برای همه مردم مسلم شده است، اما مدیر عامل توانیر همچنان اصرار دارد این کار برنامه‌ریزی شده انجام نشود. مصطفی رجبی‌مشهدی در گفتگو با ایسنا می‌گوید: شبکه گسترده و پیوسته برق کشور ممکن است تحت تأثیر بلایای طبیعی و طوفان، سیل و گرمای شدید قرار بگیرد. هیچ قطعی برق برنامه‌ریزی‌شده‌ای نداریم و تنها گرمای هوا علت برخی حوادث مقطعی است که با تلاش گروه‌های عملیاتی صنعت برق به سرعت حل می‌شود. اکنون این سؤال مطرح است که آیا قطعی روزانه سه تا چهار ساعته برق در مناطق مختلف پایتخت و سایر استان‌ها و روستا‌ها حوادث مقطعی محسوب می‌شود؟

میراث خاموشی دولت روحانی 

کمبود برق و خاموشی‌های مستمر امروز، نتیجه هشت سال اهمال دولت روحانی در تشکیل جلسات شورای عالی انرژی است که وظیفه سیاستگذاری کلان حوزه برق کشور را در اختیار داشت. علاقه و تمرکز دولت روحانی بر مذاکرات در هشت سال اخیر سبب غفلت از سایر حوزه‌های مدیریتی کشور شد که موضوع صنعت برق نیز قربانی همین نگاه تک‌بعدی دولت روحانی شد. اگر دولت روحانی از همان سال ۱۳۹۲ با تشکیل منظم جلسات شورای عالی انرژی، مشکلات تولیدکنندگان صنعت برق را احصا و برای رفع آن‌ها برنامه‌ریزی و همینطور با برآورد رشد مصرف برق، متناسب با آن برای افزایش تولید برق ظرفیت‌سازی می‌کرد، اکنون کشور دچار کمبود برق نبود و روحانی بدترین کارنامه را در تولید برق از خود به جای نمی‌گذاشت. بر اساس آمار وزارت نیرو، دولت روحانی در بین دولت‌های پس از انقلاب، کمترین میزان توسعه ظرفیت تولید برق کشور را انجام داده است. از ابتدای سال ۱۳۹۲ تا پایان سال ۱۳۹۹ ظرفیت اسمی تولید برق کشور فقط ۲۳ درصد افزایش یافته است که در بین دولت‌های پس از انقلاب، با فاصله بسیار، بدترین عملکرد محسوب می‌شود. 

از آنجا که توسعه ظرفیت نیروگاهی کشور، فرایند کوتاه‌مدتی نیست، قطعاً چندین سال زمان می‌خواهد تا مشکل ناترازی برق مرتفع شود. بر این اساس دولت سیزدهم با اتخاذ دو سیاست راهبردی کار خود را شروع کرد و رفع ناترازی با سیاست افزایش ۳۰ هزار مگاواتی ظرفیت نیروگاهی و مدیریت مصرف در دستور کار قرار گرفت، با این حال تابستان دو سال گذشته بدون خاموشی سپری شد و حتی با افزایش تأمین برق صنایع شاهد رشد تولید بودیم. 

برای افزایش ظرفیت نیروگاهی سه محور مهم در دستور کار قرار گرفت؛ محور نخست توسعه نیروگاه‌هایی که در حوزه کار وزارت نیرو بود و برنامه‌ریزی شد که ۱۰هزار مگاوات به ظرفیت نیروگاه کشور اضافه شود و امروز به بیش از ۹هزار مگاوات از برنامه‌ریزی رسیده‌ایم. محور دوم استفاده از ظرفیت صنایع انرژی‌بر برای سرمایه‌گذاری بود که در این محور هم ۱۰هزار مگاوات برنامه‌ریزی شد و عملیات اجرایی آن با سرعت انجام شد و پیش‌بینی این است که تا اوج بار مصرف تابستان ۲ هزارو ۸۰۰ مگاوات از این ظرفیت به بهره‌برداری برسد و تا امروز بیش از ۸۰۰ مگاوات به بهره‌برداری رسیده است. محور سوم استفاده از نیروگاه‌های تجدیدپذیر برای رفع ناترازی بود که فعلاً در مرحله سرمایه گذاری و امضای قرارداد است. 

قطعی برق با برنامه مشخص 

تابستان امسال به ویژه از هفته پایانی تیرماه موج گرمای شدیدی آغاز شد، به طوری که در بخش صنعت و تولید علاوه بر تعطیلی دو روز در هفته، به صورت گردشی هفته‌ای یک بار به مدت سه ساعت برق‌شان مجدداً قطع می‌شود. در بخش خانگی اعم از مناطق شهری و روستایی نیز قطع برق به روال عادی تبدیل شده است. اما نکته قابل توجه این است که وزارت نیرو نمی‌پذیرد قطع روزانه برق داریم و هربار که برق منطقه‌ای قطع می‌شود، با این توجیه که افزایش مصرف موجب آسیب دیدن سیم‌های پست برق شده است و باید تعمیر شود، سعی می‌کند موضوع را فیصله دهد. اگر وزارت نیرو به جای انکار واقعیت مانند دولت‌های قبل برنامه زمانبندی مشخصی براساس مناطق شهری تنظیم و اعلام می‌کرد، قطعاً مردم می‌توانستند برنامه‌ریزی دقیقی برای امور روزمره شان داشته باشند، در این صورت قطعاً اقدامات مثبت دولت سیزدهم زیر سؤال نمی‌رفت و با مشارکت مردم، عبور از بحران تأمین برق راحت‌تر می‌شد. به گزارش خبرنگار ما، اگر چه وزارت نیرو مدعی است به مشترکان کم مصرف جایزه خوش حسابی تعلق گرفته، اما شواهدی وجود دارد که برخی خانه‌های مسکونی که فقط یک لامپ روشن در ساعاتی از شبانه روز دارند، ماهانه قبض برق پرداخت می‌کنند و شامل خوش‌مصرفی نمی‌شوند. به نظر می‌رسد این ادعا و قرعه‌کشی خودرو و لوازم خانگی که این وزارتخانه وعده داده بود باید با شفافیت بیشتری رسانه‌ای شود تا حقی از مردم تضییع نشود.

source

توسط wisna.ir