ساعت 24 – سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در گفت وگوی مشروح با لوموند فرانسه با تاکید بر اینکه ایران همواره نشان داده است که به طور اصولی اهل مذاکره بر مبنای عزت، منطق و احترام متقابل است، گفت: تماس‌ و تبادلات از مسیرهای دیپلماتیک همواره وجود دارد.

اکنون نیز از طریق برخی کشورهای دوست و یا میانجی خط تماس دیپلماتیک برقرار است. او به لوموند گفته است استفاده از ابزار ماشه که از سوی اروپایی‌ها ممکن است اتفاق بیفتد همان حکم حمله نظامی را دارد.  

به گزارش پنجشنبه شب ایرنا، بخشی از این مصاحبه درزیر امده است این مصاحبه به شرح زیر است:

دونالد ترامپ می‌گوید برنامه هسته‌ای ایران نابود شده است. از سوی دیگر، رافائل گروسی اظهار می‌کندکه این برنامه تنها چند ماه به تعویق افتاده است. ارزیابی شما از آسیب وارده به برنامه هسته‌ای ایران چیست؟

پس از حمله آمریکا به تاسیسات هسته‌ای ایران که تحت نظارت آژانس بوده است، آسیب جدی وارد شده است. ما اکنون در حال بررسی خسارات وارد آمده هستیم. این حق ما است که برای آنچه ناشی از این اقدام بوده، درخواست خسارت کنیم. ادعای آنکه یک برنامه نابود شده و اکنون یک ملت باید تصمیم به تعطیلی برنامه‌های صلح‌آمیز هسته‌ای که هدف آن تامین نیازهای انرژی، پزشکی، دارویی، کشاورزی و توسعه‌ای هست، بگیرد، ناشی از خطای محاسباتی است.

برنامه‌ای که تحت نظارت مداوم آژانس بوده و همچنان در چهارچوب حقوق بین‌الملل، ادامه دارد، فقط ساختمان و ماشین نیست. اراده ملتی که توانسته خود را به قله دانش برساند، نابودشدنی نیست. گزارش‌های آژانس بارها اذعان داشتند که هیچ انحرافی به سمت فعالیت‌های تسلیحاتی در برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز ایران مشاهده نشده است.

آنچه جبران‌ناپذیر است، در حقیقت ضربه به نظام عدم اشاعه است. حمله به تاسیسات هسته‌ای تحت نظارت آژانس و عدم محکومیت آن از جانب کشورهای غربی، حمله به ساختار قوانین بین‌الملل و بخصوص نظام عدم اشاعه است.کوشش ما از سال ۲۰۰۳ آن بود که توسعه برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز ایران را در چهارچوب قوانین بین‌الملل و با مشارکت کشورهای هسته‌ای ادامه دهیم تا اعتماد را نهادینه کنیم. اما تحریم‌ها و رفتارهای ضد ونقیض برخی شرکای ما در توافق برجام این مسیر را پیچیده ساخت.

پس از حملات آمریکا، آیا شما مایل به از سرگیری مذاکرات با ایالات متحده هستید؟

ایران همواره نشان داده است که به طور اصولی اهل مذاکره بر مبنای عزت، منطق و احترام متقابل است. طرف مقابل ما (آمریکا با خروج یکجانبه از برجام در سال ۲۰۱۸) به توافقی چندجانبه و بین‌المللی پشت پا زده است، در میانه مذاکره حریم هوایی ما را نقض کرده و به تاسیساتی که زیر نظارت و بازرسی دائمی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بوده، حمله نموده است. حملاتی که می‌توانست یک فاجعه محیط زیستی و بشری مانند هیروشیما و ناکازاکی را موجب شود و نه فقط امنیت و سلامت مردم عادی ایران بلکه مردم منطقه را برای سالها تحت‌الشعاع قرار دهد.

دیپلماسی یک مسیر دوطرفه است و این آمریکا بود که مذاکرات را قطع و به حمله نظامی رو آورد. بنابراین مهم است که مسئولیت اشتباهات پذیرفته شود. همچنین ضروری است تا نشانه‌ای روشن از تغییر رفتار مشاهده گردد. لازم است این اطمینان ایجاد شود که در نوبتی دیگر و در میانه مذاکرات آمریکا اقدام به تهاجم نظامی نخواهد کرد.

آیا مذاکراتی برای روزهای آینده برنامه‌ریزی شده است؟

تماس‌ و تبادلات از مسیرهای دیپلماتیک همواره وجود دارد. اکنون نیز از طریق برخی کشورهای دوست و یا میانجی خط تماس دیپلماتیک برقرار است. شکل گفت‌وگوها بسته به شرایطی که در پاسخ به پرسش پیشین یاد نمودم، ممکن است تغییر کند. گفتگو جوهره اصلی سیاست خارجی ایران بوده و هست و نمونه‌ای در تاریخ نمی‌توانید پیدا کنید که ایران این اصل را زیر پا نهاده باشد.

دونالد ترامپ ادعا می‌کند که رهبر معظم انقلاب، [آیت الله] علی خامنه‌ای، را از مرگ نجات داده است و در صورت غنی‌سازی اورانیوم ایران را به حملات جدید تهدید می‌کند. ..

آمریکا وقتی بزرگ خواهد بود که ارزشهای اخلاقی بزرگی را ترویج کند. رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران، فراتر از یک شخصیت سیاسی، دارای یک موقعیت منحصربفرد در قانون اساسی کشور است. قانونی که اکثریت مردم ایران با رای مستقیم خود آن را پذیرفته‌اند. ما اجازه نخواهیم داد با تهدید به جنگ، اراده ملت ما را سلب کند. ضمن‌اینکه اسرائیل برخلاف ادعایی که داشت و اهدافی که از پیش تعیین کرده بود، به پیروزی دست نیافته است.

source

توسط wisna.ir