جوان آنلاین: یک کارشناس اقتصاد توسعه میگوید پیامدهای تأخیر در ابلاغ تسهیلات جدید ساخت مسکن از سوی بانک مرکزی موجب شده است که مردم در حال ساخت مسکن با شروع سال جدید، با افزایش قیمت مصالح مواجه شدند؛ به مشکل جدی برخورد کنند و دچار سردرگمی شوند و با توجه به اینکه رویکرد دولت چهاردهم، حل مسائل مردم در زمینههای مختلف است و جمعیت کثیری در انتظار وامهای جدید مسکن به مبلغ ۸۰۰ میلیون تومان هستند؛ باید در سریعترین زمان ممکن ابلاغ مبلغ جدید وام ساخت مسکن از سوی بانک مرکزی را به سرانجام برساند.
سپهر مهرابی، کارشناس اقتصاد توسعه در مورد اهمیت ابلاغ وام ساخت مسکن به میزان جدید و ۸۰۰ میلیونتومانی به «جوان» میگوید: یکی از مهمترین مصوبات شورای عالی مسکن در سالجاری، مسئله مربوط به افزایش وام ساخت مسکن بوده است که متأسفانه از سوی بانک مرکزی ابلاغ نشده است. تأخیر در ابلاغ وام ۸۰۰ میلیونتومانی، مصوب شورای عالی مسکن برای ساختوساز مسکن، هم بر مردم و هم بر صنایع مرتبط با حوزه مسکن تأثیر بسزای منفی داشته است و تداوم این وضعیت موجب سردرگمی بیشتر مردم خواهد شد. پیامدهای تأخیر در ابلاغ تسهیلات جدید ساخت مسکن، از سوی بانک مرکزی موجب شده است که مردم در حال ساخت مسکن که با شروع سال جدید، با افزایش قیمت مصالح مواجه شدند؛ به مشکل جدی برخورد کنند و دچار سردرگمی شدند و با توجه به اینکه رویکرد دولت چهاردهم، حل مسائل مردم در زمینههای مختلف است و جمعیت کثیری در انتظار وامهای جدید مسکن به مبلغ ۸۰۰ میلیونتومان هستند؛ باید در سریعترین زمان ممکن ابلاغ مبلغ جدید وام ساخت مسکن از سوی بانک مرکزی را به سرانجام برساند.
وی در مورد، پرداخت به موقع و مناسب تسهیلات ساختوساز مسکن میافزاید: یکی از عوامل حیاتی در توسعه موفقیتآمیز بخش ساختوساز مسکن، پرداخت به موقع و مناسب تسهیلات ساخت مسکن است. شورای عالی مسکن افزایش ۸۰۰ میلیون تومانی این تسهیلات را تصویب کرده است، اما بانک مرکزی دستورالعمل اجرایی پرداخت این وام را به بانکها ابلاغ نکرده است. این تأخیر در ابلاغ، بخش مسکن را با مشکل جدی مواجه کرده است.
مهرابی در ادامه تصریح میکند: ابلاغ نشدن مبلغ جدید تسهیلات ساخت مسکن، مردمی را که به دنبال تأمین مالی مسکن خود هستند، با مشکلات جدی مواجه کرده است. اکنون مردم در دسترسی به بودجه لازم برای شروع یا ادامه پروژههای ساختوساز مسکن با مشکل مواجه هستند. این امر به نوبه خود آنها را مجبور به تأخیر یا حتی رهاکردن برنامههای خود کرده است در نتیجه تأثیر قابل توجهی بر کیفیت زندگی و رفاه مالی آنها دارد. انتظار مردم از بانک مرکزی و دولت چهاردهم برای اجرای قانون و افزایش تسهیلات ساخت مسکن برای مردم، فوری و ضروری است. این امر شامل ابلاغ مبلغ جدید و سهمیه جدید به شبکه بانکی و اطمینان از پرداخت به موقع این وجوه به افراد در حال ساخت مسکن است.
این کارشناس اقتصاد توسعه از تأثیر تأخیر در ابلاغ تسهیلات جدید ۸۰۰ میلیون تومانی ساخت مسکن بر صنایع مرتبط با ساختو ساز مسکن میگوید: تأخیر در ابلاغ وام ۸۰۰ میلیونتومانی، علاوه بر مشکلات پیش روی مردم، بر صنایع مرتبط با ساخت مسکن نیز تأثیر بسزایی داشته است. به دلیل نبود تأمین مالی مناسب، این صنایع با رکود مواجه هستند و بیش از ۱۳۰ حوزه فعالیت به دلیل تعلل بانک مرکزی در اعلام افزایش مبلغ تسهیلات عمرانی دچار مشکل شده است. این اثر موجی بر صنایع مرتبط با ساختوساز مسکن، چالشهای پیش روی کل بخش مسکن را تشدید کرده است. تأخیر در تأمین مالی، منجر به کندی فعالیتهای عمرانی شده است که بر اشتغال و رفاه اقتصادی شاغلان در این صنایع تأثیر منفی گذاشته است.
وی ادامه میدهد: نبود تأمین مالی به موقع و به میزان مناسب تسهیلات ساخت مسکن، منجر به افزایش هزینههای ساخت شده است، زیرا قیمت مصالح و نیروی کار همچنان در حال افزایش است. تأخیر در تأمین مالی، رقابتپذیری صنعت ساختوساز مسکن ایران را کاهش داده است، زیرا سایر کشورها، گزینههای تأمین مالی جذابتری را ارائه میدهند و سرمایهگذاران بالقوه را جذب میکنند. تأخیر تأمین مالی ساختوساز مسکن رشد کلی اقتصادی کشور را کند کرده است، زیرا کمبود بودجه برای ساخت مسکن بر بسیاری از صنایع مرتبط تأثیر میگذارد. همچنین تأخیر در تأمین مالی منجر به بیکاری در صنایع مرتبط با ساختوساز مسکن شده و بسیاری از خانوارهایی را که برای امرار معاش به این صنایع متکی هستند، تحت تأثیر قرار داده است.
مهرابی، در ادامه با اشاره به نیاز فوری برای ابلاغ تسهیلات جدید ساخت مسکن از سوی بانک مرکزی میگوید: با توجه به وخامت شرایط، ضروری است بانک مرکزی برای رسیدگی به این موضوع اقدام فوری انجام دهد. بانک مرکزی باید برای اطمینان از تأمین مالی به موقع ساخت مسکن، دستورالعمل اجرایی پرداخت تسهیلات ۸۰۰ میلیونتومانی را بلافاصله به بانکها ابلاغ کند. همچنین، بانک مرکزی باید افزایش مبلغ تسهیلات وام را برای پاسخگویی به تقاضای روبه رشد تأمین مالی ساختوساز مسکن و همچنین استطاعت مردم در بازپرداخت تسهیلات ساخت مسکن به شکل پلکانی در نظر بگیرد و از همین نظر بانک مرکزی باید برنامههای بازپرداخت انعطاف پذیری را ارائه دهد تا با در نظر گرفتن شرایط اقتصادی موجود، بازپرداخت وامهای خود را برای مردم تسهیل کند.
وی در پایان با اشاره به لزوم تسریع در ابلاغ مبلغ جدید وام ساخت مسکن و سهمیه هر بانک از سوی بانک مرکزی تأکید میکند: تأخیر در ابلاغ وام ۸۰۰ میلیونتومانی هم بر مردم و هم صنایع مرتبط با ساخت مسکن تأثیر بسزایی داشته است. ابلاغ نشدن دستورالعمل اجرایی پرداخت این وام از سوی بانک مرکزی به بانکها، مشکلات جدی را برای متقاضیان تأمین مالی مسکن و همچنین رکود در صنایع مرتبط با ساخت مسکن به همراه داشته است. ضروری است بانک مرکزی برای رسیدگی به این موضوع اقدام فوری از جمله ابلاغ وام جدید به بانکها، در نظر گرفتن سهمیه هر بانک جهت پرداخت مبلغ جدید تسهیلات و ارائه طرحهای بازپرداخت منعطف را انجام دهد.
مردم انتظار دارند مصوبه جدید تسهیلات ساخت مسکن ابلاغ شود
ارسلان محمدی، کارشناس اقتصادی در رابطه با اهمالکاری بانک مرکزی در قضیه افزایش مبلغ وام ساخت مسکن به «جوان» میگوید: وقتی بحث در رابطه با مردم باشد، شبکه بانکی به صورت کلی مخالف پرداخت وام خرد است و متأسفانه این یک رویه غلط شده است و اینها در حالی است که انحراف شبکه بانکی در پرداخت تسهیلات، به صورت کلی متمرکز بر پرداخت تسهیلات کلان بوده که بازگشت نداشته است و هیچ انحرافی در پرداخت وامها و تسهیلات خرد مشاهده نمیشود.
وی ادامه میدهد: حال این وضعیت در سطح کلان نیز در شبکه بانکی موجود است که نسبت به افزایش سقف اعتبارات اعطایی به مردم مخالفت کنند، این مخالفت به رئیس کل بانک مرکزی نیز تسری مییابد و با وجود تصویب موضوع افزایش وام ساخت مسکن در تاریخ ۱۰ تیر سالجاری، باز هم شاهد هستیم که متأسفانه هیچ اقدام مؤثری برای ابلاغ این وام با مبلغ جدید ۸۰۰ میلیونتومانی انجام نشده است و از طرف دیگر مردم نیز دچار سردرگمی شدند و منتظر ابلاغ این موضوع از سوی بانک مرکزی هستند.
این کارشناس اقتصادی، با اشاره به تبعات این اهمالکاری تصریح میکند: اهمال کاری بانک مرکزی در ابلاغ وام جدید ساخت مسکن برای مردم و مشکلات مرتبط با آن از قبیل نبود امکان استفاده مردم در انتظار خانهدارشدن از وام جدید مسکن با شروع فصل سرد سال، آسیبپذیری و ساخته نشدن به موقع خانهها در سالجاری، با ابلاغ نشدن مبلغ وام جدید ساخت مسکن است.
وی میافزاید: افزایش هزینه مصالح ساختمانی و توجه به تورم، لزوم به روز کردن میزان مبلغ وام ساخت مسکن است و از همین رو، این مصوبه در شورای عالی مسکن به تصویب رسید. در بسیاری از استانهای ما با اهمالکاری بانک مرکزی در ابلاغ وام جدید ساخت مسکن فرصت ساختوساز مسکن را از دست میدهند همچنین هیچبار مالی جدیدی با تغییر مبلغ وام ساخت مسکن، به نظام بانکی ایجاد نخواهد شد و طبق قانون باید ۲۰درصد از کل تسهیلات پرداختی شبکه بانکی به مسئله ساخت مسکن تعلق یابد.
این کارشناس اقتصادی، در پایان تأکید میکند: متأسفانه به دلیل مخالفت شبکه بانکی در پرداخت تسهیلات ساخت مسکن و همچنین تسهیلات خرد که کمترین انحراف را نیز دارند، این موضوع در سطح کلان و تنظیمگری کشور نیز تسری پیدا کرده است و بانک مرکزی نیز نسبت به مصوبه رسمی دولت و شورای عالی مسکن اهمالکاری انجام میدهد و ابلاغ مبلغ جدید وام ساخت مسکن را به تأخیر انداخته است و همین مسئله موجب سردرگمی مردم شده است و دولتچهاردهم باید با توجه به رویکرد و مشی خود هر چه سریعتر نسبت به ابلاغ مبلغ جدید تسهیلات ساخت مسکن معادل ۸۰۰میلیونتومان اقدام کند.
source